Транспортування газу: яким буде тариф / скріншот відео

Тарифи за транспортування газу в Україні буде перераховано з 1 січня 2022 року. Суми в платіжках будуть залежати від об'єму споживання газу й тарифів, встановлених для облгазів.

Як пише "Обозреватель", якщо регулятор не узгодить розподільчим компаніям значне підвищення тарифу, деякі споживачі можуть платити за доставку газу менше, ніж було до цього. 

Нова формула абонплати від облгазу з 1 січня виглядатиме наступним чином:

Відео дня

кількість газу, який використали з жовтня 2020-го по жовтень 2021-го, поділити на 12 та помножити на тариф.

Саме цей тариф може різко зрости. Його має затвердити Нацкомісія в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Виданню там підтвердили можливий перегляд цін, проте заспокоїли, що вчетверо вони не зростуть. У НКРЕКП кажуть, що облгази свої побажання надали, проте їхні розрахунки перевірятимуться.

Читайте такожЦіна на газ в Європі пробила психологічний максимумСпоживачі, які з жовтня 2020 по жовтень 2021-го витратили газу менше, ніж роком раніше, зможуть платити за доставку менше. За однієї умови: якщо тариф не збільшиться, що малоймовірно, пише ЗМІ. Річ у тому, що для доставки потрібен технічний газ, ціна якого теж зростає. Також є витрати на зарплати, ремонт та амортизацію.

Ціна за транспортування газу для населення: деталі

Відповідно до постанови НКРЕКП, з початку 2021 річна замовлена потужність споживача визначається виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, але не може бути меншою, зокрема, за 126 куб. м – для побутового споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі.

Мінімальну вартість транспортування газу підняли й для тих, хто має газовий котел для опалення будинку.

Мінімальна місячна оплата для таких споживачів становить близько 45 грн, навіть, якщо споживач не використовує газ для опалення, а лише для приготування їжі.