ЄБРР інвестує 75 млн дол. в єврооблігації "Укренерго"/фото УНІАН

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестує 75 мільйонів доларів в єврооблігації оператора об'єднаної енергосистеми країни держкомпанії "Укренерго".

Про це повідомляє прес-служба банку.

Згідно з повідомленням, Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує 75 мільйонів доларів США в облігації на загальну суму 825 мільйонів доларів, випущені "Укренерго" у зв'язку з необхідністю вирішити платіжну кризу, що охопила сектор відновлюваної енергетики країни.

Відео дня

Відзначається, що це перша облігація з прив'язкою до сталого розвитку, випущена українською компанією, і участь ЄБРР як основного інвестора забезпечила комфорт іншим інституційним інвесторам, ще більше розширивши участь на ринку.

Читайте такожЦіна на електроенергію в Україні за добу зросла на 26%"Укренерго" направить отримані кошти на погашення боргів перед виробниками електроенергії за "зеленим" тарифом.

За інформацією провідного директора ЄБРР по Східній Європі та Кавказу Маттео Патроне, український сектор відновлюваних джерел енергії надав понад 8,5 ГВт чистої генерувальної потужності, створивши робочі місця і збільшивши податкові надходження по всій країні, при цьому залучив понад 11 мільярдів євро внутрішніх та іноземних інвестицій. Однак, Україні необхідно більше потужностей з відновлюваних джерел енергії для досягнення цілей декарбонізації.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні Кабінет міністрів надав державній компанії "Укренерго" - оператору об'єднаної енергосистеми країни - державні гарантії для забезпечення виконання боргових зобов'язань за "зеленим" тарифом на суму 22,8 млрд гривень.

Це дозволило "Укренерго" залучити кредит шляхом випуску та розміщення облігацій на міжнародних фондових ринках з метою підтримки його ліквідності та стійкості роботи.

2 листопада "Укренерго" розмістило 5-річні "зелені" єврооблігації на 825 млн доларів під 6,875%.

Довідка УНІАН. Згідно з даними "Гарантованого покупця", на 25 жовтня заборгованість "Укренерго" перед компанією за 2021 рік склала 14,9 млрд грн. Заборгованість за 2020 рік - 11,6 млрд грн.