Андрій Закревський прогнозує тривалі відключення світла в Україні / фото УНІАН, Микола Тис

У наступному році в 12 областях України гарантовано будуть тривалі відключення електроенергії. Такий прогноз зробив експерт з енергетики,  голова правління Асоціації "Нафта та Газ України" Андрій Закревський.

В ефірі телеканалу "Еспресо" він зауважив, що в цих 12 областях світла може не бути понад 6 годин. Крім того, існує ризик того, що у 4 регіонах зовсім не буде електроенергії.

"У нас з маневрової генерації залишилося буквально 12% від того, що було ще місяць тому, тобто є тільки базова електрогенерація, це атомні електростанції. Наступного року у нас є 12 областей України, в яких гарантовано будуть відключення електроенергії понад 6 годин на добу. Щодо таких областей, то це Сумська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська – там гарантовано будуть відключення. Якщо ми не зробимо додаткові перетини через Дніпро, то будуть 4 області зовсім без електроенергії", – пояснив Закревський.

Відео дня

Він наголосив, що після ударів з боку РФ були відновлені два єдиних трансформаторних вузла, які є на півдні країни. Експерт прогнозує, що ворог завдасть нових ударів по цих вузлах.

"Я сказав, що у Миколаївській, Херсонській та Одеській областях не буде світла взимку, тому що ми там не розосередили ці вузли.  Відразу можу сказати, що ворог 100% по них вдарить, а ще буде бити по перетинах, які будуть йти через Київ і далі через Дніпро", – вважає Андрій Закревський.

Удари РФ по енергетиці України: прогнози

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявив, що в Україні знову можуть запровадити графіки відключень світла. Це може статися за кількох умов, зокрема в тому разі, якщо не буде відновлено зруйновану теплову генерацію, а також не вистачатиме обсягів електроенергії, яку Україна отримує з Європи.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко каже, що наразі можна говорити про пошкодження 75 – 80% загальної теплової генерації. За його словами, вже в липні – серпні ми, ймовірно, не зможемо уникнути обмежень постачання.

Водночас голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України (2019-2020 рр.) Олексій Оржель прогнозує, що Україна може залишитися без централізованого опалення. Він наголосив, що росіяни продовжують завдавати ударів по теплоелектроцентралях, які забезпечують тепло. 

Вас також можуть зацікавити новини: