Харченко спрогнозував наслідки атак по українській енергетиці / колаж УНІАН, фото УНІАН (Микола Тис), скріншот

11 квітня російські загарбники вчергове завдали удару по українській енергетиці. Окупанти атакували Сумську ТЕЦ і повністю зруйнували Трипільську ТЕС на Київщині.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко спрогнозував, до якої ситуації варто готуватися українцям. В ефірі "24 каналу" він зауважив, що наразі можна говорити про пошкодження 75 – 80% загальної теплової генерації.

"Втрата такої потужності на практиці означає, що вже в липні – серпні ми, ймовірно, не зможемо уникнути обмежень постачання. Я не раджу нікому цього року заморожувати щось в холодильнику, бо буде дуже жаль... Зараз ситуація серйозна, атаки продовжується", – наголосив Харченко.

Відео дня

Експерт додав, що коли наодну генеруючу станцію одночасно спрямовують декілька ракет, захиститися майже неможливо. 

"Методи фізичного захисту, захисні споруди, щоб убезпечитися від такого нападу, коштували б дорожче, ніж сама станція. Проти масового застосування ракет єдиний інструмент – системи ППО. На жаль, їх у нас сьогодні недостатньо", – констатував він.

Атаки по енергетиці України: якими можуть бути наслідки

Голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства, екс-міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель поділився своїм прогнозом щодо постачання тепла. Він заявив, що через атаки по РФ існує ймовірність, що з настанням холодів не буде можливості забезпечити централізоване опалення

Варто зазначити, що під час атаки по Україні 11 квітня було знищено Трипільську ТЕС в Київській області. Це призвело до втрати енергосистемою частини потужності, проте поки в "Укренерго" сподіваються, що обмеження споживання електроенергії вводити не доведеться. 

Вас також можуть зацікавити новини: