фото УНІАН

В Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ) попередили, що ухвалення запропонованого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) для громадського обговорення проекту змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем може призвести до подорожчання природного газу в Україні.

Відповідного листа за підписом голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артема Компана було надіслано на адресу НКРЕКП.

«Вбачаємо, що оприлюднений проект змін до Кодексу ГТС не враховує становище замовників послуг транспортування, завдаватиме негативних наслідків споживачам енергоресурсів та економіці держави в цілому та вимагає перегляду на предмет наявності підстав для його прийняття», - йдеться в листі.

Відео дня

При цьому в АПЕ наголошують, що запропоновані зміни не враховують реальну ситуацію з обліком природного газу та балансуванням газотранспортної системи в країні.

«Запропонована редакція кодексів передбачає істотне погіршення умов економічної діяльності замовників послуг транспортування природного газу. Зокрема, регулятор пропонує «драконівське» збільшення витрат постачальників на послугу балансування з 10% до 20%. Також, згідно з проектом, розмір допустимого відхилення небалансу зменшиться з 10 до 3%, що неможливо досягти в сучасних умовах», - пояснив Компан.

Він зауважив, що такі нововведення посилять тиск на постачальників газу, що призведе до збільшення суми у платіжках кінцевих споживачів.

«Запропонований підхід до формування ціни природного газу безпосередньо впливатиме на фактичну вартість послуг оператора ГТС та одночасно призведе до збільшення кінцевих складових цін на природний газ для всіх категорій споживачів, зокрема, населення», - підкреслюють в Асоціації.