Андрій Коболєв / фото УНІАН

Заяви екс-голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва про можливий початок несанкціонованого відбору транзитного газу, які той виклав у колонці для видання "Дзеркало тижня", підривають репутацію України.

Так прокоментував матеріал Коболєва політолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці в Facebook.

"Тези колишнього глави НАК про можливий несанкціонований відбір газу з транзиту (грубо кажучи - про крадіжку) на диво органічно підіграють Росії в її газовій війні з Європою", - пише Голобуцький.

Відео дня

Голобуцький прогнозує, що слова Коболєва використають кремлівські пропагандисти, щоб очорнити Україну, і поставлять під удар 20-річну репутацію України як надійного транзитера.

"Людина, яка будучи головою Нафтогазу навіть не планувала закуповувати газ (імпорт не був закладений в план 2021), усього через півроку після свого звільнення допускає можливість несанкціонованого відбору. Цинізм чи профнепридатність?" - пише політолог.

Нагадаємо, у колонці Андрій Коболєв розглянув кілька сценаріїв для України в світлі газової кризи, що насувається через зростання цін на блакитне паливо в світі, одним із яких був можливий несанкціонований відбір.

Водночас у "Нафтогазі" заявляють, що компанія готова задовольнити попит споживачів в цьому опалювальному сезоні, станом на кінець грудня 2021 року в підземних газосховищах було 14,5 млрд. куб. м газу, що, за слова голови компанії Юрія Вітренка, на 5% більше, ніж було на ту ж дату в середньому в 2014-2018 рр.