Фото REUTERS

Поки неясно, чи відображає заява голови наглядової ради Клер Споттісвуд про відсторонення голови правління «Нафтогазу» її власну думку, або позицію наглядової ради як органу управління. 

Про це пише ресурс "Економічна правда" з посиланням на публікацію SOE Weekly для «ЕП». 

"Зараз відсутня інформація, яка б підтверджувала, що інші члени наглядової ради підтримують цю заяву. Також поки немає новин про проведення позачергового засідання Наглядової ради, яке згадала Споттісвуд, або будь - яких рішень наглядової ради з цього приводу", - зазначають аналітики.

Відео дня

На їхню думку, заява Споттісвуд суперечить офіційній позиції компанії, викладеній на сайті "Нафтогазу".  Адже згідно з Кодексом етики держкомпанії, співробітники компанії "уникають будь-яких заяв або висловлювань, які можуть бути сприйняті як офіційна позиція компанії і вплинути на її репутацію". За виконанням положень Кодексу етики стежить наглядова рада "Нафтогазу". 

"Якщо заява Споттісвуд таки не відображає позицію наглядової ради як органу управління компанії або суперечить офіційній позиції компанії, тоді комітет наглядової ради з питань етики повинен вжити заходів для надання оцінки такій поведінці", - зазначили аналітики SOE Weekly. 

У той же час, як повідомив бізнесмен, голова ради директорів «Східної інвестиційної групи» Олексій Бутенко, Заява Споттісвуд - дія, що спричинила підрив репутації Групи "Нафтогаз". "Поспішність дій наводить на роздуми, що дана комбінація (припис НАЗК + заява Споттісвуд) є ніщо інше, як спланована акція тиску на пана Юрія Вітренка. Офіс антикризових дій Butenko Anti-Crisis Managemen висловлює свою підтримку пану Юрію Вітренко і закликає відповідні правоохоронні органи дати правову оцінку того, що сталося".

Нагадаємо, 15 червня в НАЗК повідомили про припис Кабміну, в якому йдеться про припинення контракту з чинним головою правління НАК "Нафтогаз України" Юрієм Вітренко. Голова наглядової ради «Нафтогазу» Клер Споттісвуд повідомила, що має намір обговорити питання відсторонення Юрія Вітренка на зборах наглядової ради компанії.

На думку голови НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) є незаконним, а висновки агентства свідчать про типовий приклад "вибіркового правосуддя" та упередженого ставлення.