Українцям присилають фейкові листи / фото УНІАН Володимир Гонтар

Зловмисники від імені Кабінету Міністрів України незаконно розсилають громадянам листи з пропозицією отримати пільговий тариф на електроенергію у зв'язку з карантином.

Про це повідомила прес-служба уряду у відповідь на звернення агентства УНІАН з проханням прокоментувати дану ситуацію.

"Дякуємо Вам за пильність і повідомляємо, що ініціатори розсилки незаконно використовували логотип Кабінету Міністрів України та загальну візуальну стилістику особистого кабінету "Центру комунального сервісу" (ЦКС) для поширення недостовірної інформації", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зловмисники від імені Кабінету Міністрів України пропонують громадянам перейти на сайт "Центру комунального сервісу" (ЦКС), щоб оформити пільговий тариф на електроенергію.

У фейковому повідомленні, яке прийшло на пошту кореспондента УНІАН, говорилося: "Уряд України впроваджує в IV кварталі 2020 зменшення тарифу на електроенергію по всій території країни до закінчення карантинного періоду. Пропозиція актуальна до 15 Вересня 2020 року".

Для інформування громадян про поширення недостовірної інформації "Центр Комунального Сервісу" розмістив на своєму сайті попередження.

"Центру комунального сервісу" стало відомо про поширення фейкової інформації шляхом електронної е-mail розсилки. Листи надходять з адреси, домен якої схожий на урядову електронну пошту", - йдеться в повідомленні ЦКС.

"Центр Комунального Сервісу" закликає бути пильними, адже єдине посилання, за яким можна зареєструватися і користуватися особистим кабінетом ЦКС - https://cks.com.ua/cabinet. (зокрема, при реєстрації в особистому кабінеті на сайті ЦКС, для забезпечення надійності зберігання даних необхідно вводити індивідуальний ключ авторизації). Все ж розсилки від "центру Комунального Сервісу "мають формат".... @ скѕ.сом.иа"«".... @ сks.kiev.ua", - додали в прес-службі.

Зараз «Центр Комунального Сервісу» з'ясовує ситуацію і має намір звернутися до відповідних органів із запитом про встановлення організаторів фейкових розсилок.

Центр комунального Сервісу

Основною метою діяльності комунального концерну "Центр комунального сервісу" є відкриття та організація роботи сервісних центрів для обслуговування споживачів з усіх питань надання житлово-комунальних послуг. Створення таких центрів комунального сервісу сприяє підвищенню і поліпшенню сфери обслуговування споживачів в частині отримання консультацій та інформації з усіх питань ЖКГ.

ЦКС передбачає такі формати обслуговування, як можливість попереднього запису до фахівців по телефону або через Інтернет (економія часу і зусиль) і отримання інформації «не виходячи з дому» (по телефону, електронній пошті й т.п.).

Тариф

В Україні ціна на електроенергію для населення становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад це - 168 копійок за кВт-год, і залишається незмінною з 2017 року. Ціни для побутових споживачів не ростуть завдяки механізму спецзобов'язань (ПСО), покладених на енергогенеруючі компанії.

Хронологія подій

  • 1 вересня 2020 року Рада прирівняла ціну на електроенергію для багатоквартирних будинків до цін для населення.
  • 17 червня Рада схвалила в першому читанні законопроект № 2098 "щодо поставок електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку".
  • 20 травня 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає впровадження публічних договорів про надання житлово-комунальних послуг.
  • У січні 2019 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила вартість електроенергії, споживаної на технічні цілі в багатоквартирних будинках і садових товариствах, на рівні цін для населення, скасувавши постанову НКРЕКП від 21 грудня 2018 року №2010.
  • 21 грудня 2018 року НКРЕКП своєю постановою виключила пункт, згідно з яким тарифи на електроенергію, використовувану в багатоквартирних будинках і гуртожитках на технічні цілі, були встановлені на рівні тарифів для населення, що призвело до істотного підвищення вартості такої електроенергії.