В Україні зростає частка безготівкових платежів / фото УНІАН

Частка безготівкових розрахунків у 2019 році становитиме 17-20% від загального об'єму розрахунків. Такий прогноз оприлюднила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Читайте такожУкраїна стала другою в Європі за темпами зростання електронної комерції

"Починаючи з 2016 року ринок безготівкових платежів показав зростання за кількістю карток, кількістю точок, що приймають безготівкові платежі, кількості транзакцій і обсягами платежів. Зростання за окремими показниками був на рівні 40-50% на рік. Цього року тенденція продовжиться, і якщо наприкінці 2018 за оцінками експертів, частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі розрахунків становила близько 12-15%, то в 2019 вона зросте ще на кілька відсотків і може становити 17-20%", - йдеться в прогнозі.

Відео дня

Експерти асоціації вважають, що зростанню кількості безготівкових розрахунків сприяє поява на ринку нових технологій, зручних для споживача сервісів для безготівкових операцій. Крім того, розширюється перелік точок, де можна розрахуватися в безготівковій формі - транспорт, культурно-масові заходи, ринки і магазини.

Фахівці асоціації підкреслюють, що вже в 2019 році бізнес очікує кілька нових послуг, зокрема, видачу готівки через POS-термінал на касі торгової точки.

"Даний сервіс може суттєво вирішити проблему недостатнього розвитку банківської інфраструктури та забезпечити споживачам доступ до коштів на рахунках там, де відсутні банківські відділення. Законодавча основа для запуску такої послуги вже сформована. Зараз учасники ринку проводять фінальні налаштування і готуються до того, щоб почати надавати послугу найближчим часом", - йдеться в повідомленні.

Крім того, планується здійснення валютообмінних операцій у безготівковій формі через інтернет-банкінг, можливість оформлення моментальної кредиту на купівлю товару при оплаті картою, а також масове поширення платежів з використанням QR-кодів.

Одним з актуальних напрямків, на думку експертів, є розвиток інфраструктури для прийому безготівкових платежів. Адже, незважаючи на позитивну динаміку, кількість POS-терміналів в Україні залишається недостатньою і у середньому становить 6,3 тисячі штук на 1 мільйон населення.

Як повідомляв УНІАН, частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням платіжних карток за останні п'ять років зросла більш ніж втричі з 12,4% (станом на 1 січня 2013 року) до 39,3% на 1 січня 2018 року.

Довідка УНІАН. Безготівкові розрахунки здійснюються з допомогою поточних і карткових рахунків, а також переказів без відкриття рахунку.