Ще 3,57 мільярда прибутку направлять до загальних резервів Нацбанку / фото УНІАН

Національний банк України (НБУ) поточного року перерахує до державного бюджету частину прибутку за 2018 рік у розмірі 64,88 мільярда гривень.

Читайте такожНацбанк не очікує стрімкого обвалу гривні

Про це повідомили в прес-службі Нацбанку з посиланням на рішення Ради НБУ, згідно з яким була затверджена консолідована фінансова звітність регулятора за минулий рік.

Відео дня

"Прибуток до розподілу Національного банку за 2018 рік становить 68,46 мільярда гривень. З цієї суми частина прибутку обсягом 3,57 мільярда гривень буде спрямовано на збільшення загальних резервів Національного банку... Іншу частину обсягом 64,9 мільярда гривень буде перераховано до держбюджету України протягом 2019 року", - сказано в повідомленні.

Відповідний графік перерахування частини отриманої минулого року прибуток регулятора до держбюджету буде узгоджено з Міністерством фінансів України.

Згідно з повідомленням, чистий процентний дохід НБУ після вивільнення резервів за минулий рік становить 34,9 мільярда гривень, що на 22,8% менше показника за 2017 рік.

Водночас коливання валютних курсів вплинули на результати діяльності Національного банку - у 2018 році результат від переоцінки валютної вперше з 2013 року став негативним і становить 2,2 мільярда гривень, що пов'язано зі зміцненням курсу гривні до іноземних валют.

Також повідомляється, що позитивний результат від переоцінки боргових цінних паперів до справедливої вартості склав 6,7 мільярда гривень проти 2,7 мільярда гривень у 2017 році.

У свою чергу, адміністративні витрати Нацбанку і витрати, пов'язані з виготовленням банкнот, монет та іншої продукції, в минулому році склали 3,78 мільярда гривень, що на 5,3% більше, ніж у 2017 році.

Як повідомляв УНІАН, працюючі банки України у 2018 році отримали 21,7 мільярда гривень чистого прибутку, що є максимальним історичним показником.

До цього востаннє банківська система отримувала прибуток 4 роки тому - у 2013 році - на рівні 1,4 мільярда гривень.