Ілюстрація REUTERS

Ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд готовий продовжувати співпрацю з новим урядом України після його формування й після виборів.

Читайте такожУкраїні, щоб уникнути кризи, важливо зберегти співпрацю з МВФ в найближчі 3 роки - Світовий банк

Про це заявив голова Департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс на традиційному брифінгу у Вашингтоні, відповідаючи на запитання про готовність продовжувати співпрацю з Україною після рішення президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та його пропозиції Кабінету міністрів піти у відставку.

Відео дня

«Ми не коментуємо політичні процеси в жодній країні. Але як я щойно сказав, тільки-но буде сформовано новий уряд після виборів - ми як і раніше готові відновити обговорення щодо співпраці з Україною», - сказав Райс.

Представник Фонду не уточнив, чи йде мова про поточну або про нову програму. «Як ви знаєте, МВФ тісно співпрацював з Україною протягом останніх років», - підкреслив Райс.

Також він нагадав, що директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард у телефонному режимі спілкувалася з президентом Володимиром Зеленським та запевнила його в готовності МВФ, як і раніше, допомагати Україні.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня, в день своєї інавгурації, президент України Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і дострокові парламентські вибори, а також запропонував діючому складу уряду подати у відставку. Через кілька годин прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про рішення подати у відставку.

Сьогодні, 23 травня, указ президента про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів набув чинності. Позачергові вибори до Верховної Ради призначені на 21 липня.

22 травня в ряді ЗМІ з'явилася інформація про дострокове припинення роботи місії МВФ, яка прибула до Києва 21 травня.

В українському представництві Фонду цю інформацію спростували, заявивши, що місія працює за раніше запланованим двотижневим графіком. Пізніше про майбутню зустріч з експертами МВФ наступного тижня повідомила прес-служба президента України Володимира Зеленського.

Призначення поточної місії - оцінка виконання Україною умов для отримання чергового траншу кредиту МВФ на 1,3 млрд дол. В рамках 14-місячної програми stand-by, затвердженої Радою директорів МВФ в грудні 2018 року.

Крім того, експерти Фонду планували вивчити питання відновлення відповідальності за незаконне збагачення, введеної в рамках попередньої програми, але в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.