Ілюстрація REUTERS

Національний банк України в рамках чергового ослаблення обмежень на валютному ринку для бізнесу повністю скасував ліміт на репатріацію дивідендів, тоді як раніше цей ліміт становив 12 мільйонів євро на місяць.

Читайте такожВерховний суд дозволив вказувати в трудовому договорі зарплату в іноземній валюті

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №91, яка набирає чинності сьогодні, 10 липня.

Відео дня

"З 10 липня 2019 року бізнес з іноземним капіталом більше не обмежується лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні у розмірі 12 мільйонів євро в місяць для однієї юридичної особи", - сказано в повідомленні.

За оцінками регулятора, даний крок не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності в Україні, а дозволить покращити інвестиційний клімат в країні.

За даними НБУ, у першому півріччі 2019 року бізнес перерахував за кордон дивіденди на суму 1,27 мільярда доларів, з яких 1,07 мільярда доларів - за рахунок купленої валюти. Такі обсяги перерахування і купівлі валюти на 20% і 14% відповідно менше, ніж за аналогічний період 2018 року.

"Репатріація дивідендів загалом не чинять істотного впливу на ринок, адже купівля валюти на ці цілі становить близько 4% від загального попиту клієнтів банків на іноземну валюту", – відзначає регулятор.

В НБУ зазначили, що це вже третє істотне валютне ослаблення за останні три тижні: до цього регулятор скасував вимогу обов'язкового продажу валютної виручки та ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном.

Також повідомляється, що всього з початку року Національний банк скасував вже понад 30 обмежень на валютному ринку і дана лібералізація, кінцевою метою якої є досягнення вільного руху капіталу, буде продовжуватися відповідно до темпами поліпшення макроекономічної ситуації.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає ослаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку, в тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.