Ілюстрація REUTERS

Національний банк не бачить підстав для реальної загрози дефолту України.

Читайте такожНБУ покращив прогноз міжнародних резервів України

Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації з посиланням на заяву голови НБУ Якова Смолія під час зустрічі з бізнесом.

Відео дня

Відзначається, що голова НБУ назвав подальше співробітництво України з Міжнародним валютним фондом вкрай важливим для підтримки макрофінансової стабільності.

«Україні саме час перейти до обговорення нової програми співпраці. Однак питання не стоїть як «МВФ або дефолт» - розмови про дефолт взагалі не мають реальних підстав»,- йдеться в повідомленні.

Ключовими ризиками для економіки та зниження інфляції голова НБУ назвав уповільнення реформ, повне припинення транзиту газу з Росії територією України, посилення торгових воєн і ескалацію військового конфлікту на сході країни.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк підвищив прогноз зростання реального ВВП України у 2019 році до 3% з 2,5%, у 2020 році – до 3,2% з 2,9%. Прогноз на 2021 рік залишився незмінним – 3,7% зростання.

За оцінками регулятора, зростання економіки України покращиться внаслідок стійкого внутрішнього попиту, кращих умов торгівлі та очікуваного зростання врожаю зернових.

Прогноз щодо інфляції залишився незмінним: 6,3% в поточному році та на 5% у 2020 2021 роках.

Національний банк України прогнозує старт нової програми структурного фінансування з Міжнародним валютним фондом і отримання в рамках програми 2 млрд дол. у четвертому кварталі 2019 року.