Ілюстрація REUTERS

Національний банк України у першому півріччі 2019 року отримав в якості погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,446 млрд грн.

Читайте такожЗа місяць українці поклали на депозити 14 мільярдів гривень (інфографіка)

Як повідомляється на сайті НБУ, у тому числі Нацбанк отримав кошти від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заставного майна банків на 1,305 млрд грн, а також 90,9 млн грн від реалізації нерухомості.

Відео дня

Крім того, Нацбанк прийняв на баланс іпотеку на 30,4 млн грн, списав за рахунок сформованих резервів 17 млн грн і отримав кошти від погашення заборгованості за заставними кредитами на 2,6 млн грн.

Відзначається, що за високу ціну на рівні 722,3 млн грн були реалізовані майнові права банку «Надра». Також у першому півріччі в повному обсязі реалізовані активи неплатоспроможних банків «Брокбізнесбанк», «Даніель», «Автокразбанк», які перебували у заставі НБУ, на загальну суму 26 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України за 2017-2018 роки отримав в якості погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків близько 5 млрд грн.

Рішення щодо реалізації закладених активів неплатоспроможних банків приймає виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, проте Національний банк як забезпечений кредитор погоджує спосіб і місце реалізації активів у заставі.