Ілюстрація REUTERS

Влада Китаю на тлі ескалації торгової війни зі США доручила державним компаніям призупинити імпорт сільськогосподарської продукції з цієї країни, повідомляє Bloomberg.

Читайте такожЗростання китайської економіки сповільнилося до 27-річного мінімуму

За даними джерел агентства, китайські держкомпанії вже припинили закупівлю продукції і чекають, як просуватимуться торгові переговори. Таким чином Пекін показав готовність до жорсткої позиції в спорі з Вашингтоном.

Відео дня

Ці заходи Китай зробив через кілька днів після того, як президент США Дональд Трамп оголосив про нові мита на китайські товари, які Вашингтон вводить з 1 вересня. Вони пов'язані з двома моментами, які американський лідер критикував особливо сильно. Перший з них стосується того, що Китай, на думку Трампа, несправедливо управляє валютним курсом, щоб допомогти своїм експортерам. Другий — влада цієї країни не виконала обіцянку збільшити закупівлі американської сільгосппродукції після торгового перемир'я в червні, передає РБК.

Як зазначає Bloomberg, Пекін дозволив курсу юаня впасти до мінімального за десятиліття рівня. В ході торгів 5 серпня курс національної валюти КНР подешевшав на 1,3% до рівня 7,0292 юаня за долар. Таким чином він вперше з 2008 року пробив психологічно важливу позначку в 7 юанів за долар. Це сталося після того, як Народний банк Китаю встановив середній обмінний курс в розмірі ¥6,9225 за долар — найнижчий рівень з грудня минулого року.

Аналітики компанії Macquarie Securities вважають, що на перевищення позначки в 7 юанів за долар вплинув ряд факторів: ескалація торгової війни, послаблення економіки Китаю і готовність Центробанку країни миритися з підвищеною волатильністю нацвалюти.

Регулятор пов'язав рух юаня з очікуванням додаткових мит на китайські товари, але водночас заявив, що, як і раніше, може підтримувати стабільну валюту.

1 серпня Трамп оголосив, що з 1 вересня США почнуть обкладати 10-відсотковими митами товари з Китаю на загальну суму $300 млрд. За словами американського президента, Пекін не дотримується взятих на себе зобов'язань. Водночас він назвав минулі переговори щодо торговельної угоди конструктивними, зазначивши, що чекає на продовження діалогу.

На тлі слів Трампа індекс Dow Jones втратив в той же день більше 1%. Крім цього, зазначав CNN, знижувалися індекси S&P 500 і NASDAQ. Американський президент зазначив, що падіння індексів його не турбує.