Ілюстрація / REUTERS

Більша частина росіян (51%) мають непогашені кредити, і це на 6% менше, ніж два роки тому (57%).

Читайте такожBloomberg: Росія намагається сховати злидні за "роздутим" зростанням економіки

Про це повідомляє Росбалт з посиланням на результати опитування ВЦВГД.

Відео дня

При цьому, як вказується в дослідженні, в найближчі 6 місяців більшість росіян не планують кредитних позик або купівлі товарів у кредит (84%).

Нагадаємо, що в середині липня експерти Національної асоціації професійних колекторських агентств (НАПКА) представили результати своїх підрахунків, згідно з якими приблизно 58 мільйонів росіян мають хоча б один кредит, а це становить майже 40% всього населення Росії або дві третини економічно активних росіян.

"На сьогодні в Росії близько 55-58 мільйонів позичальників з діючими кредитами. Враховуючи, що до економічно активного населення відноситься трохи більш як 75 мільйонів громадян, то неважко порахувати, що кредит є практично у кожного", - заявив президент НАПКА Ельман Мехтієв.

При цьому, на його погляд, "розмірковуючи про закредитованість, варто розглядати безліч чинників у сукупності, таких як платіжне навантаження, кількість кредитів на позичальника, динаміка доходів у співвідношенні з витратами".

Між тим, попереджав у липні глава Мінекономрозвитку (МЕР) РФ Максим Орєшкін, в сфері споживчого кредитування в Росії виріс "міхур".

"Наші оцінки говорять про те, що у 2021 році він в будь-якому випадку вибухне, ми до 2022 року його вже не дотягнемо", - підкреслив міністр.

За його словами, уряд готовий допомогти тим з громадян, кого торкнеться цей вибух. "Набір пропозицій є, будемо їх обговорювати в уряді та з Центробанком", - зауважив Орєшкін.