Ілюстрація / REUTERS

Російський кредитний рейтинг за версією Fitch повернувся до рівня, який був до початку російської війни проти України п’ять років тому. Але невизначеність через санкції США досі душить рейтинг країни.

«Санкції загалом дуже важливі. І вони відбирають у Росії одну позначку від нинішнього рейтингу», - цитує Bloomberg слова директора Fitch з питань державних цінних паперів Еріха Аріспе.

Читайте такожBloomberg: Трамп обвалює економіку Росії

Відео дня

Агенція підняла кредитний рейтинг Росії до BBB у п’ятницю, посилаючись на її сильні фінанси й зосередженість на інфляції. І це сталося лише через тиждень після того, як США запровадили нові покарання проти Кремля. Видання пише, що останні американські санкції виявилися м’якшими, ніж деякі інвестори боялися. За словами Аріспе, вони «не загрожують російським основам». Але Fitch застерігає, що загроза додаткових санкцій проти Росії нікуди не зникла. Вона продовжує тиснути на кредитний профіль країни.

Анексія Криму у 2014 році й міжнародні покарання за це збіглися в часі з обвалом цін на нафту, що обвалило рубль і опустило кредитний рейтинг Росії до «сміттєвого» рівня. Російській політиці довелося «звикати до нової реальності» й зосередитися на стабілізації економіки, — пояснив Аріспе.

Читайте такожМВФ підрахував збитки Росії від санкцій та падіння цін на нафту

«Для російських політиків оновлення рейтингу служить виправданням для їхнього фіскального й монетарного консерватизму впродовж п’яти останніх років», - каже економіст Emerginomics Тетяна Орлова.

На думку економіста ING Дмитра Долгіна, зміна оцінки Fitch не призведе до стрибка в інвестиціях. На його думку, головною перешкодою для цього стане навіть не теоретична вірогідність дефолту, а ризик запровадження нових санкцій проти Росії. А такий ризик лишився без змін.