Для підвищення зарплат педагогам із січня 2020 року необхідно майже 45 млрд грн, наголосила Новосад / фото УНІАН

На виконання постанови про підвищення зарплат освітянам від 20 до 70% потрібно додаткових 45 мільярдів гривень.

Про це в інтерв’ю "Українській правді. Життя" розповіла нова міністерка освіти та науки Ганна Новосад.

Нагадаємо, що цей документ за два тижні до виборів ухвалив попередній уряд Гройсмана. Експерти назвали це рішення популістичним, оскільки воно потребує значних коштів з бюджету.

Відео дня

Читайте такожПідвищення зарплати освітянам на 20-70% ще треба зробити реальним – міністр освіти

Виконання постанови лягло на плечі уряду Гончарука.

"Ми зараз з Мінфіном, з прем'єром думаємо, як знайти ці кошти і де, - розповіла Новосад. - Є різні оцінки, яка це сума. Мінфін давав зведену інформацію з регіонів, що це додаткових майже 45 млрд грн".

За словами Новосад, для української економіки це "гігантські кошти, які треба звідкись витягнути, у когось їх забрати" і віддати освітянам: 

"Я як міністр освіти була б дуже рада так зробити, але інші міністри, мабуть, не дуже зрозуміють. Працюємо з Мінфіном, з прем'єром, щоб підвищити зарплати освітянам, але найближчим часом буде трошки інший інструмент, як це зробити". 

Міністерка обіцяє, що рішення буде до другого читання Бюджету.

"Якби в постанові сказали, з яких джерел можна взяти ці десятки мільярдів гривень, було б легше. Сподіваюся, ці кошти знайдуться. З одного боку, нам потрібно власні видатки на освіту використовувати ефективніше, а з іншого, – будемо чесними: якщо економіка в нашій країні не буде працювати, якщо ми всі разом з вами не ставатимемо багатшими, наш сімейний бюджет не збільшуватиметься, тоді жоден не буде отримувати більше", - підсумувала Новосад.