Гончарук: довіру до старого онлайн-майданчика СЕТАМ вичерпано / фото УНІАН

Кабінет міністрів ухвалив рішення, згідно з яким активи, заарештовані в рамках процедури відновлення платоспроможності боржників (банкрутства), будуть продаватися на прозорих аукціонах через онлайн-майданчик "Прозорро. Продажі".

Читайте такожРада прийняла закон про зміни в Prozorro, який називають «другою закупівельною революцією»

Про це під час брифінгу повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Відео дня

"Сьогодні ми ухвалили рішення, що все це заарештоване майно, якщо і буде продаватися, то через інтернет-майданчик, до якого є довіра, - це "Прозорро. Продажі", - сказав він.

Гончарук зазначив, що раніше заарештоване майно реалізовувалося "на різних етапах по-різному", зокрема через державний електронний аукціон СЕТАМ. У самій процедурі банкрутства з’явилася безліч недоліків - майно неправильно описувалося і оцінювалося, не виставлялося на торги або ж аукціони проводилися "під когось", через що довіра до системи зникла.

"Ми в уряді припиняємо роботу будь-яких систем, до яких у нас є підозри щодо їх упередженості і несправедливості", - підкреслив прем'єр.

За словами Гончарука, уряд хоче дозволити кожному українцю брати участь на рівних умовах в прозорих торгах для придбання такого майна.

"Це дозволить скоротити процедуру банкрутства і розморозити велику кількість активів, які роками перебувають в підвішеному стані в судах, і на яких заробляє не економіка, а тільки юристи", - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, державне підприємство "Система електронних торгів арештованим майном" (СЕТАМ) працює з 26 жовтня 2015 року. У вересні 2017 року держпідприємство СЕТАМ змінило назву електронного майданчика для торгів на OpenMarket. Це електронний майданчик для проведення торгів майном, заарештованим Державною виконавчою службою України.

Держпідприємство "Прозорро.Продажі" було створено в 2017 році для продажу активів неплатоспроможних банків з ініціативи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та організації Transparency International Ukraine. У лютому 2019 року Фонд гарантування вкладів передав держпідприємству першу центральну базу даних.