Ілюстрація REUTERS

Українські банки зобов'язані до 10 листопада надіслати контролюючим органам повідомлення про всі відкриті станом на 31 жовтня рахунки клієнтів відповідно до вимог міжнародного стандарту IBAN.

Читайте такожБанки збільшили прибуток в 4 рази та побили черговий рекорд

Як повідомили в прес-службі Державної податкової служби України (ДПС), відповідне зобов'язання закріплено в постанові правління Національного банку та в наказі Міністерства фінансів.

Відео дня

"З 1 по 10 листопада 2019 року ДПС забезпечується прийом повідомлень про всі відкриті станом на 31 жовтня 2019 нові/змінені рахунки платників податків у національній та іноземній валютах/кореспондентських рахунках за стандартом IBAN, які будуть спрямовані фінансовими установами в цей період", - сказано в повідомленні.

У прес-службі підкреслили, що під час перехідного періоду з 5 серпня по 31 жовтня 2019 року, встановленого для проведення зміни діючих рахунків клієнтів банків згідно з вимогами стандарту IBAN, банківськими установами проводилася інвентаризація відкритих рахунків клієнтів у старому форматі.

У повідомленні наголошується, що оскільки першоджерелом даних про рахунки клієнтів банків - платників податків є інформація, яку направляють банки у повідомленнях про відкриття/закриття рахунків платників податків, з 1 по 10 листопада 2019 року на направлені повідомлення про зміну рахунків платників податків у національній та іноземній валютах за стандартом IBAN банк отримає підтвердження про взяття рахунку на облік або повідомлення, що такий рахунок вже враховується в контролюючих органах.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк зобов'язав українські банки з 5 серпня відкривати нові рахунки клієнтам із застосуванням міжнародного номера банківського рахунку IBAN, який використовується в Європі.

Станом на 31 жовтня українські банки повністю завершили перехід на міжнародний стандарт номери банківського рахунку IBAN, а учасники системи електронних платежів НБУ провели 66% платежів з використанням стандарту IBAN.

Тепер номери рахунків містять 29 символів, а завдяки скороченню кількості реквізитів оформлення розрахункових документів стало комфортнішим.

Спочатку Нацбанк планував запровадити обов'язкове застосування IBAN для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів грошових коштів з 1 листопада 2019 року, однак на початку жовтня продовжив термін прийому банками документів на переказ коштів з реквізитами за колишніми стандартами – «код банку» та «рахунок» - до 12 січня 2020 року.