Економіст оцінив перспективи підвищення пенсій / фото УНІАН

Представляючи оновлений проект держбюджету України на 2020 рік, прем'єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що пенсії в Україні "зростуть, але зростуть не сильно".

Індексація на рівень інфляції – це максимум, на що можуть розраховувати пенсіонери наступного року, погоджується з прем'єром доктор економічних наук Олексій Плотніков, передає видання «Сьогодні».

Читайте такожКабмін закладає в бюджет-2020 рік зростання доходів

Відео дня

"Найкраще, що може зробити цей уряд, – індексувати пенсії на рівень інфляції. Тоді просто не знецінюватимуться пенсії. У гіршому випадку їх підвищуватимуть на незначну суму, що, з урахуванням зростання інфляції, підвищення тарифів, призведе до знецінення пенсій громадян", – розповів Плотніков.

На практиці підвищення пенсійних виплат відбуватиметься раз на квартал, однак багатшими одержувачі не стануть, вважає економіст.

"Раз на квартал підвищуватимуть пенсію, але з урахуванням 10% інфляції на рік, наприкінці року з'ясується, що якраз на 10% пенсії зросли, що відповідало інфляції", – зазначив Плотніков.

На його думку, проект держбюджету на 2020 рік і в цілому не можна назвати "соціальним".

"Не бачу жодних соціальних спрямувань, особливо в бік пенсіонерів... Там і скорочення загального обсягу субсидій порівняно з цим роком, і незрозуміле фінансування доплат вчителям, вихователям дитсадків. У мене з точки зору соціальної орієнтації надії невеликі", – резюмував економіст.