udobreniya.net

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку з серпня цього року проводить розслідування щодо імпорту в Україну мінеральних добрив з метою захисту українських виробників від недобросовісної конкуренції та зростаючого імпорту. Результатом розслідувань може стати квотування імпорту з країн, щодо яких порушено розслідування у зв'язку з підозрами в постачаннях через їх територію російських добрив в Україні, які знаходяться під санкціями Кабінету міністрів України з липня 2019 року.

Про це повідомляє Delo.ua у матеріалі «Ембарго дарма: Кабмін з'ясовує, як РФ всупереч забороні поставляє добрива в Україну», відзначаючи, що з проханням про розслідування МКМТ звернувся широкий пул представників хімічної галузі України: Союз хіміків України – щодо імпорту в Україну трикомпонентних добрив, і заводи-виробники («Дніпроазот», «Черкаський Азот», «Рівнеазот», Сєвєродонецький «Азот» і ОПЗ) – з приводу імпорту азотних добрив.

Відео дня

«Українські виробники нарікають на раптове зростання в рази імпорту добрив з деяких країн, які ніколи не відрізнялися особливою активністю і позиціями на українському ринку мінеральних добрив. В першу чергу мова йде про постачання продукції з Литви, Білорусі, Грузії, Болгарії, Туреччини, Сербії, Польщі і Румунії», - наголошується в статті.

За даними Delo.ua, в основу запиту на проведення спеціальних розслідувань українськими хіміками були покладені докладні аналітичні викладки та експертні обґрунтування практично по кожній країні-імпортері. Обсяги імпорту будуть ретельно звірятися з виробничими можливостями згаданих країн. Також до уваги будуть братися історичні показники – які обсяги продукції та ж Литва, або Сербія, або, приміром, Грузія традиційно постачала на український ринок.

«Якщо буде доведено, що обсяги імпорту за останній період суттєво зросли, але самі країни-постачальники нездатні провезти такий обсяг продукції для продажу за кордон, виробники повинні будуть аргументовано відповісти, звідки у них взялися такі масштабні надлишки для експорту в Україну. Будь-яка невідповідність або плутанина у свідченнях може закінчитися для кожної з країн-імпортерів певними санкціями. Найбільш імовірною санкцією може стати введення спеціального мита», - йдеться в матеріалі.

Вітчизняні виробники і Союз хіміків стверджують, що такий різкий стрибок імпорту з третіх країн – результат спроб російських виробників обійти українське ембарго.

В опублікованому аналізі зазначається, що сьогодні український ринок наповнюється імпортом з тих країн, які ніколи не постачали в Україну добрива в такій кількості. У їх числі, наприклад, Болгарія і Сербія, хімічні підприємства якої ще три роки тому перебували на межі банкрутства через борги перед «Газпромом», а сьогодні успішно поставляють свою продукцію на український ринок. «Свою? – це і є ключове питання, на яке належить відповісти МЕРТ і МКМТ», - зазначає видання. Також, за інформацією Delo.ua, обґрунтовані підозри існують і стосовно продукції з Польщі, Туреччини, Грузії.

Видання зазначає, що не йдеться про повну заборону на імпорт добрив з інших країн.

«Таке трактування цілей розслідування не відповідає дійсності, і вкинуте, найімовірніше, для дискредитації самого процесу спецрозслідувань. Все, про що просять національні виробники – це привести обсяги добрив, які ввозяться з цих країн, до значень, що існували до нинішнього року і, таким чином, усунути частку «перевзутого» російського імпорту. Якщо, звичайно, існування цієї частки буде доведено», - роз'яснює автор статті.

Завдання проведеного МКМТ розслідування – з'ясувати, який обсяг імпорту з кожної конкретної країни складається з власного виробництва, а який обумовлений демпінговими постачанням дешевої російської сировини, або взагалі банальним перекидуванням російського товару в Україну під виглядом продукції з інших країн.

«Якщо зловживання з боку країн-імпортерів будуть встановлені та доведені, найбільш імовірним рішенням буде квотування імпорту», - підсумовує автор.

Нагадаємо, раніше колишній голова правління ПАТ «Дніпроазот», експерт хімічної галузі Олександр Дубінін заявив, що Україна повинна контролювати походження всіх імпортованих добрив, незалежно від країни-постачальника. На думку експерта, продукція російського хімпрому не повинна потрапляти в Україну через інші країни, оскільки щодо неї діють санкції Кабінету міністрів України.