Скорочення терміну повернення валютної виручки зі 180 до 90 днів застосовується до договорів, укладених після набуття чинності цієї норми, тобто після 24 листопада 2009 року, коли вступив у силу Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи».

Про це йдеться у телеграмі Національного банку України від 7 грудня №28-311/4492-22644, яка є в розпорядженні УНІАН.

У своїх роз`ясненнях Нацбанк посилається на ст. 58 Конституції України і на рішення Конституційного суду України від 9 листопада 1999 р. №1-рп/99, відповідно до яких «дію нормативно-правового акту в часі слід розуміти так, що вона починається з моменту вступу даного акту в силу і припиняється з втратою ним сили, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони наступили або мали місце».

Відео дня

У телеграмі також зазначається, що відповідно до закону термін зарахування виручки в іноземній валюті на рахунки резидентів у банках з експортних операцій і відстрочення поставок товару за імпортними операціями зменшений зі 180 до 90 календарних днів, але ця норма не поширюється на суб`єктів космічної діяльності, для яких цей термін становить 500 календарних днів.

Як повідомлялося, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав АРЖЕВІТІН повідомив УНІАН, що парламент має намір скасувати норму про скорочення терміну повернення валютної виручки і що відповідний законопроект вже зареєстрований у парламенті.