Марио Драги / Reuters

Економіка єврозони почала відновлюватися, і статистика останніх 3-4 місяців демонструє найбільш позитивні результати. Про це заявив глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Глава ЄЦБ зазначив, що статистика останніх кількох місяців показує впевнене і однорідне відновлення. Прикладом, на його думку, може служити індекс виробничої активності (PMI) єврозони в січні 2014 року, який, за попередньою оцінкою, зріс сильніше за очікування - з 52,1 до 53,2 пункту. "Ми бачимо початок відновлення, яке поки ще крихке і слабке, зазначив Драгі. - Поточне відновлення відбувається в основному за рахунок експорту, але тепер воно поширюється і на зростання споживання в єврозоні. Відновлення відбувається повільно через високий рівень безробіття - понад 12% в середньому в єврозоні".

Читайте такожВ ЄС безробітними виявилося понад 19 млн осіб

Відео дня

Крім того, Драгі вважає, що країни периферії Європи за останні три роки досягли значного прогресу за рахунок структурних реформ. "Навіть Греція досягла прогресу, - зауважив глава ЄЦБ. - Прогноз щодо структурних реформ позитивний, а ще рік тому багато країн слабо вірили в необхідність реформ".

Для подальшої боротьби з кризою необхідно продовжувати бюджетну консолідацію в країнах єврозони, впевнений Драгі. "Потрібно зменшувати податки, знижувати витрати уряду, збільшувати витрати на інфраструктуру. Програму бюджетної консолідації в Європі потрібно зробити довгостроковою і націленою на зростання, що підтримує відновлення економіки", - заявив він.

На думку Драгі, поточна низька інфляція в єврозоні може ще довго зберігатися нижче цільового рівня 2%, тому ЄЦБ продовжить тримати процентні ставки на мінімальному рівні ще тривалий період часу. У той же час Драгі зазначив, що дефляції в єврозоні не спостерігається.

Читайте такожГлава Європейського центробанку не бачить необхідності в новому скорочення ставки