ЄС готовий сприяти мирній передачі влади в Білорусі / Ілюстрація REUTERS

Євросоюз ухвалив рішення виділити народу Білорусії 53 мільйони євро для допомоги в кризовій ситуації.

Рішення було прийнято в ході саміту щодо Білорусії, який проходив в режимі відео-конференції.

Читайте такожАвстрія підтрімала санкції проти Білорусі й закликала провести нові вибори

Відео дня

Глави ЄС заявили, що готові допомогти мирному переходу влади в республіці й закликали уряд країни знайти мирний вихід з кризи.

ЄС вирішив ввести санкції проти значного числа тих, хто відповідальний за насильство і фальсифікації в Білорусії.

Нові вибори

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Євросоюз одноголосно закликає Білорусь провести нові вибори. Також він не упустив можливості запропонувати уряду країни «відійти від енергетичної залежності від Росії».

Вибори були сфальсифіковані

При цьому канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилася бути посередником між офіційною владою та опозицією в республіці, після того, як чинний лідер Олександр Лукашенко відмовився від розмови - він просто не взяв трубку. Меркель за підсумками саміту зробила два висновки: «білоруські вибори, безсумнівно, були нечесними й зовнішнє втручання в ситуацію неприпустимо».

Санкції проти Лукашенка

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що трансформація Білорусії має відбуватися зсередини, руками самих білорусів. Вона також повідомила, що ЄС може ввести санкції проти Лукашенка, але рішення з цього питання буде прийнято пізніше.

Вибори та протести в Білорусі

  • 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановський - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Також з 11 серпня в країні почався загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них при затриманні та в СІЗО сильно били. Згодом затриманих почали відпускати.
  • 14 серпня в ЄС заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі та про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство проти протестувальників.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 19 серпня 2020 року Угорщина приєдналася до закликів провести нові вибори в Білорусі.
  • Того ж дня, 19 серпня 2020 року, Австрія підтримала санкції проти Білорусі та закликала провести нові вибори.