Володимир Зубик

Драйвером відновлення економіки України може стати програма будівництво житла економ-класу через програму іпотечних кредитів для населення під 3% річних терміном до 20 років.

Про це йдеться в офіційному листі Президента Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд» Володимира Зубика до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Повний текст Володимир Зубик виклав на своїй сторінці у Facebook

«Люди масово вкладатимуть валютні накопичування в економіку України. Сотні тисяч українців обміняють валюту на гривню та інвестують її у квартири. Інвестиції в будівництво житла забезпечать розвиток понад 20 галузей економіки. Адже мультиплікатор житлового будівництва є одним з найвищих – 11,5. Це забезпечить замовленнями українських виробників. Бо новобудови на 98% - це українські сировина та матеріали, зокрема продукція металургії, котра наразі має складнощі з експортом. Все це сприятиме створенню великої кількості робочих місць», - йдеться у листі Президента Асоціації підприємств будівельників.

Відео дня

Володимир Зубик наголошує, що на відміну від будівництва доріг та мостів, при доступному кредитуванні житла держава поверне вкладені гроші та отримає прибуток.

«Інвестиції в житло є кредитом, що вимагає повернення тіла й відсотків. Плюс надходження податків від заробітної плати, прибутку і ПДВ від підприємств. І не тільки від будівельної галузі, а й від тих підприємств, де запрацює населення, щоб виплачувати іпотеку. Крім того, доступні кредити для людей – це державні інвестиції, які повністю позбавлені корупційної складової. Адже Уряд через банки надає кредит сотням тисяч українців, немає ніяких державних органів як посередника», - пише Володимир Зубик.

Крім того, за його словами, держава зможе вигідно та ефективно запустити програму реновації застарілого житла, як в Києві, так й у невеликих містах.

«Доступна іпотека створить ринок нерухомості в цих населених пунктах, дозволить залучити системних гравців до будівництва, а це – нове комфортне житло, благоустрій, облаштовані мікрорайони з інфраструктурою, той же ремонт доріг та інженерних мереж. Українці отримають мотивацію купляти квартири для себе, своїх дітей та онуків на Батьківщині, залишатися тут жити та працювати, а не шукати вдачі на чужині. Це насправді революційна реформа, яка запустить інвестиційний бум в країні», - підкреслює Володимир Зубик.

Як повідомлялося раніше, Президент та Уряд планують створити 154 тисячі робочих місць за допомогою проекту «Велике будівництво», який стартував в березні 2020 року та передбачає будівництво об’єктів інфраструктури – доріг, мостів, шкіл, стадіонів та лікарень.  Проект фінансується за державні кошти, тільки в дорожнє господарство Уряд заклав понад 100 млрд грн.