фото ua.depositphotos.com

Через війну, яку розв'язала Росія на території України, левова частина малого та середнього бізнесу припинила працювати. А великий бізнес змушений згортати виробництво через те, що йому не відшкодовують ПДВ, через що у підприємств немає оборотних коштів для роботи.

Про це пишуть журналісти "Сьогодні".  

"Держава з нового року припинила відшкодування ПДВ експортерам. Виходить, що в Україні вони платять ПДВ своїм контрагентам, а експортуючи продукцію за кордон, не можуть отримати повернення переплачених податків", - пояснює видання. 

Відео дня

Причин, через які було заблоковано відшкодування, кілька. Перша - на період воєнного часу були зупинені документальні податкові перевірки бізнесу. Друга - не завершені так звані камеральні перевірки, а третя - закрита реєстрація податкових накладних. А без цього відшкодування ПДВ неможливе фізично.

"Три ці кроки влада позбавила українських експортерів обігових коштів, а як наслідок - можливості інвестувати в перенесення бізнесу, відновлення підприємств та інші процеси, які допомогли б збільшити обсяги виробництва, виплати зарплат і сплату податків. У такій ситуації мова не йде про створення нових робочих місць - під загрозою навіть збереження існуючих, а також приплив валюти в країну. Адже заморожені кошти підприємств унеможливлюють повноцінну роботу", - підкреслює видання. 

Журналісти також наводять заяву Європейської Бізнес Асоціації, в якій йдеться про те, що бізнес змушений скорочувати обсяги експорту.  

"В даний час несвоєчасне відшкодування ПДВ блокує до 20% оборотних коштів підприємств ГМК. Це змушує бізнес скорочувати обсяги закупівель, а значить, унеможливлює нарощування обсягу виробництва та експорту", - заявили в EBA. 

Фактично блокування відшкодування ПДВ збільшує собівартість української продукції на 20%. За таких умов жоден бізнес не зможе конкурувати на світовому ринку - тим більше з урахуванням наявних логістичних проблем, резюмують журналісти. 

Нагадаємо, раніше народний депутат України Дмитро Кисельовський заявив, що завдання влади - розблокувати відшкодування ПДВ експортерам, щоб запустити процес відновлення економіки.  

Як відомо, Канада, Великобританія і США скасували імпортні мита на ряд товарів з України.