Як у березні зміняться ставки за акційними депозитами / фото ua.depositphotos.com

До кінця наступного місяця розмір облікової ставки, як і ставки за 3-місячними депозитами, скоріше за все залишиться без змін: 15% і 19% відповідно. Про це УНІАН розповів директор департаменту роздрібного бізнесу "Глобус Банку" Дмитро Замотаєв.

Це говорить про те, що сегмент гривневих вкладів може стикнутися с двома паралельними тенденціями. По-перше мова йде про "стагнацію" ставок. З кінця грудня минулого року більша частина банків вже переглянула дохідність власних гривневих вкладів, тому ставки за гривневими вкладами майже не зміняться.

По-друге, буде тренд на посилення "депозитної конкуренції" між банками, оскільки громадяни будуть шукати найбільш привабливі умови для своїх заощаджень.

Відео дня

Дмитро Замотаєв вважає, що ринок побачить нові депозитні продукти. Також не можна виключати початок дії нових привабливих короткострокових депозитних акцій, відсотки за якими можуть бути дещо покращені (в середньому до 15,5-17% річних).

На думку фахівця, у новому місяці рівень "чистого" прибутку за гривневими вкладами, що враховує інфляцію та необхідні банківські комісії за оформлення, залежно від терміну розміщення коштів, буде збережено на рівні 5-6%. Це буде стимулювати громадян відкривати нові вклади.

Кредитування в Україні

В кінці 2023-го голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов заявив, що у новому році, якщо будуть сприятливі економічні, воєнні та політичні умови, ставки за банківськими кредитами та депозитами можуть скоротитися в середньому на 3%.

А у січні повідомлялось, що український бізнес почав брати менше кредитів. При чому таке збільшення грошових накопичень банкіри назвали "аномальним".

Вас також можуть зацікавити новини: