У Зеленського дали оцінку бюджету на наступний рік / REUTERS

У Верховній Раді 18 вересня представили проект державного бюджету на 2021 рік.

Що він собою являє, розповів радник президента Володимира Зеленського, економіст Олег Устенко в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожМіністр фінансів допустив продовження фінансування програми "теплих кредитів" у 2021 році

Відео дня

"Бюджет, який був поданий до Верховної Ради, — це досить типовий бюджет для країни, яка виходить з кризи, так звані післякризові бюджети. Для них завжди характерні вищі обсяги дефіцитів, як ми бачимо, у нас понад 6% до ВВП обсяг дефіциту. Якщо ви подивитеся на загальну логіку країн, які зараз ухвалюють бюджети, у них теж буде високий дефіцит.

Зрозуміло, що було б непогано тримати його в межах 2,5%, як було передбачено на поточний 2020 рік. Але завжди є якісь умови, і в цьому випадку це падіння економіки, і є не так багато способів для її стимулювання", — сказав він.

Також Устенко розповів, чому влада вирішила підвищити мінімальні зарплати, попри дефіцит у бюджеті.

"Той документ, який ми з вами бачили, він дефіцитний. При дефіциті треба бути вкрай обережними зі збільшенням зарплат. Але ось у чому логіка. Є країна, в якій було падіння економіки, а за останні роки 5 млн осіб виїхали з країни. Якщо взяти, наприклад, медсестру, яка виїхала і працює в Польщі. В середньому її зарплата становитиме близько 500 доларів. Близько 100 витрачатиметься на оренду квартири, на руках залишиться 400. Щоб зупинити міграційний потік, потрібно давати приблизно аналогічну вартість на свій трудовий ресурс. Ось такий і був логічний ланцюжок", — сказав він.

Держбюджет-2021