фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Переможець приватизаційного аукціону ТОВ "Дженерал Комерс" підтверджує плани купівлі АТ "Перший Київський машинобудівний завод" (ПКМЗ, раніше – завод "Більшовик"), попри на затримку в АМКУ, повідомили в консоціумі інвесторів.

"Процес укладання угоди продажу підприємства триває. Компанія не змінювала плани. Етапність укладення угоди залишається в межах встановлених законом процедур", - прокоментувала представник консорціуму інвесторів Ольга Джелебова повідомлення АМКУ про залишення без розгляду заяви ТОВ "Дженерал Комерс" про отримання дозволу на придбання АТ "ПКМЗ".

За її словами, залишення без розгляду заяви ТОВ "Дженерал Коммерс" про отримання дозволу на концентрацію господарюючих суб'єктів носить виключно технічний характер і пов'язане з наявністю незначних недоліків у поданих до розгляду документах.

Відео дня

"Після отримання роз'яснень від Антимонопольного комітету ці недоліки будуть усунені, і ми звернемося до АМКУ з повторною заявою. Доопрацювання заяв на концентрацію є звичайною практикою АМКУ, що відповідає вимогам законодавства. Розгляд АМКУ нашої заяви, по суті, почнеться тільки після прийняття його до розгляду за результатами повторного звернення", - повідомила Джелебова

Вона нагадала, що конкурс готувався за допомогою одного зі світових лідерів у сфері консалтингу та аудиту – KPMG та інших авторитетних міжнародних радників, компанія дотримувалася всіх встановлених законом норм і процедур, необхідних для отримання відповідного дозволу АМКУ.

"Приватизаційний конкурс відбувся прозоро, у суворій відповідності до чинного законодавства. Це стосується як підготовки до конкурсу, так і безпосередньо аукціону, що характеризувалося високим рівнем розкриття інформації та маркування. У той же час, враховуючи штучне нагнітання ситуації навколо конкурсу в ЗМІ, ми застерігаємо використання інструментарію АМКУ для створення додаткових ризиків інвестору шляхом затягування процедури надання дозволів для укладення угоди", - повідомила Джелебова.

Продаж "Першого Київського машинобудівного заводу" фактично є першою за 15 років подією у "Великій приватизації".

На її думку, відсутність спроб адміністративного втручання в процес виконання Угоди стане позитивним сигналом українським і зарубіжним інвесторам і визначить подальшу перспективу реалізації програми "Великої приватизації".

Як повідомили у ФДМ, остання дата оплати за укладеним договором купівлі-продажу АТ "ПКМЗ" - 8 грудня. Якщо інвестор не сплатить грошові кошти до цієї дати, то він може продовжити термін оплати ще на 30 днів, але з виплатою пені (0,1% за кожен день неоплаченої суми).

Інвестор може заплатити кошти в необхідний термін без рішення АМКУ, однак передача прав власності буде можлива тільки після отримання такого рішення АМКУ.

Якщо інвестор не заплатить кошти, то буде оголошено новий аукціон (перехід права покупки до інших учасників аукціону не передбачений).

Як повідомлялося, АТ "ПКМЗ" на приватизаційному аукціоні придбав консорціум інвесторів, серед яких – власник a Development Олексій Баранов і компанія UDP під управлінням Андрія Іванова. Переможцем на торгах стало ТОВ "Дженерал Комерс" з пропозицією 1,429 млрд грн.

Стартова ціна АТ "ПКМЗ" була встановлена на рівні 1,39 млрд грн. Згідно з приватизаційними Умовами, новий власник повинен погасити заборгованості ПКМЗ перед трудовим колективом, держбюджетом та іншими кредиторами (зараз борги налічують понад 500 млн грн), виконати діючий колективний договір і не допустити його звільнення протягом певного терміну.

Крім цього, покупцеві необхідно інвестувати в модернізацію підприємства не менше 57 млн грн протягом трьох років, зберегти частину існуючого потенціалу виробництва на майданчику в Києві або Жашкові, або на інших виробничих потужностях в Україні