Непрогнозоване підвищення податків для однієї галузі може негативно позначитися на інших факторах життя українців та призвести до тінізації бізнесу.

Таку думку висловив голова комітету економістів України Андрій Новак, передає "5 канал".

"Підвищення податків, тим паче не прогнозоване, викликає одну реакцію – тінізація. Будь-яка війна, навіть так звана війна з олігархами, це завжди конфлікт і негатив, що призведе до відтоку капіталу з України", – пояснив Новак.

При цьому фахівці переконані, що підвищений податок для однієї галузі може негативно позначитися на інших факторах життя українців. Зокрема, очікуване здороження алкоголю, тютюнових виробів та металу точно призведе до зростання цін на житло, а підвищена ціна пального вплине на логістику, а отже додасть в ціні споживчий кошик. 

Більш того, на думку експертів, для країн з перехідною економікою, серед яких і Україна, податки навпаки треба знижувати, щоб підняти рівень життя і дати старт бізнесу та інвесторам. 

Як повідомляв УНІАН, 12 травня Кабінет міністрів схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу та передбачається посилення податкового навантаження на великі компанії. За словами міністра фінансів Сергія Марченко, ухвалення законопроекту дозволить залучити в бюджет понад 60 млрд грн.