Сьогодні кредитні продукти є звичними реаліями життя. Практично кожен українець купував що-небудь в розстрочку, відкривав кредитну карту або оформляв споживчу позику. На обивательському рівні заведено вважати, що переплачувати фінансовим організаціям за кредити недалекоглядно та надто дорого, краще купувати потрібне, не влізаючи в борги. Проте, іноді бувають ситуації, коли сума занадто велика, щоб її можна було швидко накопичити, або ж гроші потрібні дуже терміново. Тоді до кредитів змушені вдаватися навіть ті, хто принципово намагався з ними не зв'язуватися. Незрідка банки схвалюють таким клієнтам набагато меншу суму, ніж їм потрібно, запитують додаткові документи, поручництва або пропонують занадто високу відсоткову ставку.

У цей момент багато хто вперше стикається з поняттям "кредитна історія" та її вирішальною роллю у відносинах з фінансовими організаціями. Згідно із законом, всі банки і мікрофінансові організації України зобов'язані передавати відомості про позичальників в бюро кредитних історій, де вони зберігаються протягом 10 років. Також туди надходять дані про наявність заборгованостей по оплатах комунальних платежів, штрафів за порушення ПДР, аліментів та інших зобов'язань. У свою чергу, під час оцінювання потенційного клієнта фінансові організації запитують в БКІ його кредитну історію, яка визначає рішення про відмову або схвалення приблизно на 80%. Всі інші дані про позичальника грають лише допоміжну роль.

В особистій кредитній історії містяться дуже докладні відомості про те, які суми, де й коли людина брала в кредит, і найважливіше - наскільки дисципліновано вона погашала платежі. Що більше вчасно закритих кредитів, то надійнішою вона виглядає в очах банків і роботодавців. Суми, тривалість і давність кредитів також мають велике значення.

Відео дня

На основі кредитної історії позичальника обчислюється його кредитний рейтинг в балах, який зазвичай також вказується в кредитному досьє. Цей рейтинг може досить швидко змінюватися при надходженні до бюро кредитних історій нових відомостей. Наприклад, велика кількість заявок на кредити в різні фінустанови протягом короткого часу здатна зіпсувати кредитну історію і знизити рейтинг, тому що це виглядає так, ніби у позичальника фінансові труднощі.

У деяких випадках перевіряти кредитну історію можуть також страхові компанії та роботодавці, одне слово, цією інформацією цікавляться всюди, де мова йде про фінанси та довіру. Таким чином, перспективи у людини без кредитної історії не набагато кращі, ніж у того, хто допускав прострочення по платежах. Ось чому важливо усвідомлено підходити до формування своєї кредитної історії, особливо якщо розраховуєте в майбутньому користуватися кредитними коштами.

Унікальна послуга Фінздоров’я допомагає тим, хто хоче гарантовано поліпшити свою кредитну історію або створити її з нуля. Спеціальна кредитна лінія в рамках програми "фінансового оздоровлення" - це простіше й дешевше, ніж самостійно оформляти позики з тією ж метою. Для кожного клієнта підбирається індивідуальний графік видачі невеликих траншей та їх виплат, виходячи з його ситуації і мети.

Бути фінансово грамотним сьогодні означає перевіряти свій кредитний рейтинг і знати, що може вплинути на нього в позитивну або негативну сторону. Тому проект Фінздоров’я не тільки дає можливість напрацювати кредитну історію швидко, без ризиків і великих вкладень, а й пропонує своїм клієнтам пройти курс з фінансової грамотності, щоб закріпити результат.