Данило Гетманцев / фото: УНІАН

Голова парламентського фінансового комітету Данило Гетманцев відповів на заяви деяких експертів про те, що реформи нібито відводять економіку в тінь. Раніше про це говорив блогер Михайло Кухар, наводячи цифру в 65 мільярдів гривень. Стільки коштів українці зняли з банківських рахунків у 2021 році. Вони, каже Кухар, пішли в "тінь". 

У коментарі виданню "Вести" Гетманцев спростував цю інформацію.

"Насправді Михайло займає особливе місце в досить великій колекції моїх хейтерів. Можна сказати, що це мій улюблений хейтер. Йому вдається іноді в одному повідомленні об'єднати всі дурниці з курсу "Макроекономіка за 12 годин" з повною відсутністю елементарного сенсу. Ну, наприклад, звинуватити Гетманцева в тінізації економіки в 2021 році, посилаючись на мої ініціативи, що набули чинності з 2022 року", - заявив він.

Відео дня

Депутат підкреслив, що показники готівки поза банківською системою ростуть в Україні з 2008 року.  Він також назвав причину такого явища: "У2020 році цей показник був понад 130 млрд грн. Зростання відбувається за твердженням самого Нацбанку виключно в результаті інфляційних процесів і попиту на ліквідні активи через пандемії".

Щодо тіньової економіки Гетманцев додав, що за даними Мінекономіки, її обсяг скоротився на 1 в.п. у період з січня по вересень 2021 року.