Ілюстрація REUTERS

Український журналіст Дмитро Гордон розповів про "яскраву вибірковість" при процедурі блокування рахунків братів Суркісів у "ПриватБанку".

Про це йдеться у блозі журналіста на сайті "Гордон".

"Наведу ще одну яскраву ілюстрацію вибірковості. Сімейні гроші зберігалися на різних депозитах. І одні чомусь забрали, а інші ні. Наприклад, пов'язаним з "Приватом" особою була визнана колишня дружина Григорія Суркіса – Поліна Ковалик, з якою він на момент націоналізації банку офіційно не перебував у шлюбі вже понад 40 років! І ці гроші забрали. Зате Ірина Магазова, розписана з Ігорем Суркісом, не була визнана пов'язаною особою. Ці гроші залишили. Ще один бюрократичний парадокс – пов'язаною особою визнана лише одна з дочок Суркіса-молодшого – старша Марина, хоча молодша Яна теж мала депозитний рахунок в банку", - зазначив він.

Відео дня

Читайте також«ПриватБанк» програв суд компаніям Суркісів на $250 мільйонів: деталі

За словами Гордона, аналогічна ситуація склалася і щодо списання заощаджень батька братів Суркісів і дочки Григорія – Світлани.

"Особливо цинічним Ігор Суркіс вважає те, що в процесі націоналізації забрали гроші з рахунків його племінниці Світлани, які вона відкрила на користь своїх маленьких дітей дев'яти та 13 років. Ці кошти у свій час відкладалися в дитячу скарбничку покійним чоловіком Світлани – бізнесменом Стасом Стукальським, який загинув у ДТП в 2014 році і не мав ніякого відношення до "ПриватБанку". А неповнолітньому синові Григорія Суркіса Слави пощастило. У нього теж був рахунок у "Приваті", але його чомусь не назвали пов'язаною особою і гроші не списали", - пише Гордон.

За словами журналіста, жодних правових пояснень такого принципу застосування закону від НБУ, "Приватбанку" та Фонду гарантування вкладів не надано.