newsradio.com.ua

Співробітники Харківської податкової міліції ГУ ДФС під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області викрито шахрая, який самовільно привласнив собі владні повноваження та звання службової особи, підробивши документи.

Про це повідомили у Державній фіскальній службі України.

Як зазначено у повідомленні, в ході обшуку житла зловмисника виявлено підроблене службове посвідчення прокурора відділу процесуального керівництва Генеральної прокуратури України з його фотографією. Там також знайшли його особисті речі, якими він користувався на зустрічах з ошуканими громадянами.

Відео дня

"Особу шахрая встановили в ході розслідування іншого кримінального провадження, розпочатого в червні 2020 за ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 212 КК України, у  процесі якого слідчі розкрили низку фіктивних підприємств. Одне з них і очолював шахрай. В рамках зазначеного провадження було встановлено, що службові особи приватного підприємства, в період 2020 року, при здійсненні експорту олії соняшникової, з метою легалізації незаконно придбаної сировини для виробництва олії, незаконно сформували податковий кредит з ПДВ від ризикових контрагентів, які нібито здійснили постачання підмінної товарної групи – товарів народного споживання. Така схема мінімізації податкових зобов’язань була оприлюднена в одному з телеграм-каналів", - йдеться у повідомленні.

У ДФС додали, що в результаті обшуків, проведених в липні 2020 за юридичною адресою приватного підприємства, було встановлено, що товарно-матеріальні цінності, які нібито надходили на його адресу від фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності, передані за актами прийому-передачі іншому підприємству, товариству з обмеженою відповідальністю, розташованому за юридичною адресою в місті Дніпрі, де також було проведено огляд. "Однак, як встановили співробітники податкової міліції Харківщини, вищевказане підприємство за цією юридичною адресою не знаходиться, нерухоме майно його відсутнє, договір оренди з власником приміщень ніколи не укладали. Не було виявлено й товарно-матеріальних цінностей згідно актів прийому – передачі, які нібито передавали від приватного підприємства до цього товариства з обмеженою відповідальністю", - додають у відомстві.

"Того ж дня слідчі провели обшук за місцем проживання його директора. Саме під час цього обшуку виявилось чимало цікавого й відкрилась ще одна сторінка розслідування. Співробітники податкової міліції натрапили на підроблене посвідчення прокурора відділу процесуального керівництва Генеральної прокуратури України, в яке була вклеєна фотографія директора ТОВ, а також були знайдені протоколи допитів свідків від імені прокурора Генеральної прокуратури України та підроблені матеріали кримінального провадження. Так, у шахрайський спосіб, злочинець вимагав від підприємців гроші за "вирішення питань", - заявили у ДФС.

Згодом стало відомо, що вказаний громадянин, якого раніше було засуджено, створив групу людей з підробленими документами: фіктивних директорів та керівників неіснуючих підприємств, яких він вербував для втілення схем ухилення від податків. "Є, навіть, готова картотека цих "подільників", - додали у ДФС.

"Наразі порушено кримінальну справу одразу за декількома статтями. Зі свого боку, податкова міліція Харківщини закликає платників податків бути обережними й пильними, знати свої права та не вступати у переговори з громадянами, особа яких достеменно не встановлена", - зазначено у повідомленні.