Валерій Гнатенко розкритикував уряд

Реальну підтримку вітчизняних експортерів Кабінет міністрів підмінив паперовою роботою.

Про це заявив народний депутат від політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" Валерій Гнатенко, повідомляється на офіційному сайті політсили.

«Згідно з даними Держслужби статистики, український експорт за перше півріччя 2020 р. знизився більш ніж на 6%. Падіння могло бути ще більшим, якби не рекордне зростання - майже в 2 рази - експорту в Китай. При цьому експорт в ЄС, про перспективність ринку якого для українських товарів постійно говорить уряд, в першому півріччі впав на 17%. На стільки ж обвалився й експорт в РФ, економічні зв'язки з якою всіляко намагається розірвати нинішня влада всупереч національним інтересам», - зазначив народний депутат.

Відео дня

Але замість того, щоб виправляти ситуацію, уряд, зі слів парламентаря, просто «переставляє меблі».

«Чим же Кабінет міністрів відповів на цю сумну статистику? Тим, що на своєму останньому засіданні, замість конкретних пропозицій, просто змінив у Плані реалізації Експортної стратегії України назви міністерств і переніс термін її виконання на більш пізній - на кінець 2021 року. Цікаво, як це може вплинути на вирівнювання торговельного балансу?» - уточнив народний депутат.

Політик підкреслив, що наростити експорт без відродження вітчизняної промисловості неможливо.

«На відміну від Кабміну, у нас є конкретна і чітка програма відновлення економіки країни. Є люди, які розуміють, як працює економіка. А від того, що буде створено чи перейменовано ще одне міністерство чи відомство, економка не запрацює. Ми також добре знаємо, що без надійної підтримки держави нашим експортерам вкрай важко знайти і відстояти свою нішу за кордоном. На повну силу в цю справу повинні включитися експортно-кредитне агентство, офіс по просуванню експорту, посольства і торгові місії. Але й тут робота ниішнього Кабміну зводиться до урізання, а то й зовсім припинення бюджетного фінансування відповідних програм і органів», - зазначив опозиціонер.

Валерій Гнатенко підкреслив, що все це свідчить про крайній ступінь непрофесіоналізму й некомпетентності нинішньої влади.