Частина поставок вакцин вже проплачена / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабінет міністрів запропонує Верховній Раді виділити додатково 1,4 млрд грн на закупівлю вакцин проти коронавірусу.

Про це під час вступного слова на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожШмигаль закликав продовжити масову вакцинацію на вихідних 19-20 червня

Відео дня

«У нас є домовленості на поставку понад 40 мільйонів доз вакцин вже цього року. Частина цих поставок вже проплачена, а по частині ми вносимо авансові платежі. Щоб не виникало ніяких проблем з фінансуванням, уряд пропонує виділити додаткові 1,4 млрд грн на програму боротьби з коронавірусом, зокрема, на покупку вакцин», - сказав він.

За його словами, Кабмін для цього затвердить відповідний законопроект, який буде переданий до парламенту.

"Ці додаткові 1,4 млрд грн будуть отримані в спеціальний фонд бюджету від розмитнення автомобілів на єврономерах. Вчора почав діяти відповідний порядок пільгового розмитнення, і ті, хто нею скористається, будуть чітко розуміти, що ці кошти підуть на боротьбу з пандемією", - додав він.

Закупівля вакцини: що необхідно знати

  • У квітні екс-міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що необхідні 6,5 млрд грн для закупівлі вакцини проти COVID-19 зараз будуть забезпечені за рахунок фінансування програми медичних гарантій (ПМГ) в четвертому кварталі.
  • За його словами, при формуванні держбюджету МОЗ наполягало закласти 15,1 млрд грн на закупівлю вакцин. У підсумку було виділено тільки 4 млрд грн, за які вже придбали препарати. Щоб оплатити наступні законтрактовані вакцини, потрібно 6,5 млрд грн. Щоб не вносити зміни до держбюджету і не втрачати час, відомство вирішило тимчасово перевести цю суму з четвертого кварталу програми медичних гарантій на закупівлю вакцин.
  • Своєю чергою, Міністерство фінансів протягом трьох місяців зобов'язане повернути відповідну суму назад МОЗ.