Зеленський підписав закон про недопущення зловживань у сфері банкрутства / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кодексу України щодо процедур банкрутства щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на попередження виникнення та поширення коронавірусної хвороби COVID-19" № 728-ІХ, який Верховна Рада прийняла 18 червня цього року.

Читайте такожЕкономічна криза в Україні вперше не супроводжується банківською кризою-НБУ

Як повідомляти прес-служба голови держави, закон сприятиме відновленню платоспроможності суб'єктів господарювання, які можуть опинитися під загрозою банкрутства в період дії обмежувальних заходів, впроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19.

Відео дня

"Зокрема, дозволяється проведення зборів та комітету кредиторів дистанційно в режимі відеоконференції та шляхом опитування та продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство. Також закон тимчасово, на період дії встановленого Кабінетом Міністрів карантину і протягом 90 днів з дня його скасування, забороняє відкривати провадження у справах про банкрутство боржників - юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, які виникли з 12 березня 2020 року", - сказано в повідомленні.

Що визначає закон про банкрутство

Закон визначає, що комітету кредиторів та забезпеченим кредиторам (щодо майна, яке є предметом забезпечення) надається право прийняти рішення про призупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника.

Також законом призупиняється нарахування відсотків на зобов'язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації або реструктуризації боргів боржника.

Що цьому передувало

  • 18 червня Верховна Рада прийняла закон про недопущення зловживань у сфері банкрутства на період карантину, введеного владою в рамках заходів для протидії поширенню в країні коронавірусної хвороби COVID-19.