Ілюстрація REUTERS

Монетарна політика Національного банку України довела свою дієвість, що видно з низького рівня інфляції та швидкого заспокоєння валютного ринку, заявив голова НБУ Кирило Шевченко в ході брифінгу.

Читайте такожГолова Нацбанку запевнив, що в Україні не буде неконтрольованої інфляції

"Сьогодні в України новий виклик – відновлення економіки. І Національний банк разом з урядом має подбати про те, щоб відновити економіку в найстисліші строки. Це пріоритет номер один, з урахуванням того, що монетарна політика НБУ буде збережена", - зазначив Шевченко.

Відео дня

За його словами, Нацбанк за законом не є кредитором економіки, і тому сьогодні регулятор може працювати виключно над тим, щоб спростити для банківської системи вимоги до прозорих і якісним позичальникам банків, в першу чергу бізнесу, який платить податки й має звітність.

Крім того, голова НБУ зазначив урядові програми, такі як програма кредитування "5-7-9%" і урядові портфельні гарантії, які є інструментами, що дозволяють прискорити зростання економіки.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 20 липня, президент України Володимир Зеленський офіційно представив нового голову Національного банку Кирила Шевченка. Президент вважає, що Шевченко впорається з усіма викликами, які сьогодні стоять перед ним і НБУ.

16 липня Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

1 липня голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.