Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) стурбований збільшенням темпів зростання незабезпечених споживчих кредитів, у зв'язку з чим очікує, що понад 10% таких кредитів можуть стати непрацюючими після економічної кризи, викликаного пандемією коронавірусу.

Читайте такожЗеленський хоче "дотиснути" банки до кредитів для населення під 5-6%

Про це повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова в ході презентації звіту регулятора про фінансової стабільності.

Відео дня

"У декількох попередніх звітах ми відзначали, що нас турбують дуже швидкі темпи зростання незабезпеченого споживчого кредитування. Ця криза наочно продемонструвала, що наші занепокоєння були обґрунтованими. Ми очікуємо, що понад 10% незабезпечених споживчих кредитів можуть стати непрацюючими за результатами цієї кризи", – сказала Рожкова.

За її словами, ці збитки реалізуються протягом наступних декількох кварталів, тому банки не мають зволікати з їх визнанням і своєчасно формувати резерви, а щоб впевнитися в коректності класифікації кредитів та достатності резервів, НБУ планує провести аналіз якості активів банків (AQR) наприкінці року.

Вона також зазначила, що зараз спостерігається так званий вторинний ефект через загального економічного падіння у зв'язку зі зниженням попиту з боку населення, який негативно вплине на кредитний портфель юридичних осіб.

"У зв'язку з цим ми розуміємо, що якість кредитного портфеля юросіб також погіршиться, наші оцінки близько 10% також", – підкреслила перший заступник глави НБУ.

Як повідомляв УНІАН, чистий прибуток українських банків за січень-травень 2020 року зросла на 23,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і становить 28,964 мільярда гривень.