На сьогодні податкові органи в Україні замість того, щоб припиняти тіньові схеми, створюють тиск на великі компанії, які працюють "в білу" і сплачують усі податки.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив політолог Микола Давидюк.

"Тих, кого видно - простіше давити. А тих, хто ховається за ФОПовою оптимізацією, або взагалі намагається приховувати будь-який податок, чи просто сидить на корупційних потоках, - ніхто ловити не хоче. З ними можуть домовлятися "в сіру"", - сказав він.

Відео дня

Політолог вважає, що так відбувається тому, що в Україні недореформована податкова служба, створюється політичний тиск і ведуться політичні ігри.

На думку Давидюка, це приводить до тиску на бізнес і створює негативний інвестиційний клімат.

"Після таких подій в цілому, погіршується інвестиційний клімат. Частина інвесторів не захочуть заходити в нашу економіку, плюс додайте до цього ще російську агресію, корупційний фактор ризику, а також несприятливі податкові умови. Це однозначно зменшує бажання багатьох інвесторів заходити в нашу країну", - сказав він.

Крім того, політолог зазначив, що таких прикладів тиску на бізнес дуже багато. Наприклад, нещодавні обшуки в металургійних компаніях "Метінвест" і "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Практично в кожному великому місті та регіоні є великі платники податків, в тому числі іноземні, які потерпають від тиску. Ми пам’ятаємо як нещодавно був скандал з "АрселорМіттал Кривий Ріг", що потім виводили гроші тому, що дійсно злякалися податківців", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, минулий рік став рекордним за сумою виплачених податків за всю історію існування "Метінвесту" – 52,7 млрд грн. Цьому посприяли сприятлива ринкова ситуація й підвищення операційної ефективності компанії.

Попри це, 1 лютого правоохоронці почали проводити обшуки на гірничо-збагачувальних підприємствах групи в Кривому Розі через податкові порушення, що нібито мали місце. При цьому, як відзначають у "Метінвесті", податкові органи не підтверджують наявність будь-якого податкового боргу у групи і, на додаток, офіційно надали інформацію про його відсутність.