В Україні в межах програми з підтримки економіки запроваджується програма працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. За кожну таку людину держава сплатить роботодавцю, який прийме її на роботу, по 6 500 гривень протягом двох місяців. Це компенсація витрат бізнесу на зарплату таких працівників.

Як скористатися нею роботодавцям, розповіла у Facebook перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Для цього підприємству слід укласти з громадянином зі статусом внутрішньо переміщеної особи трудовий контракт і зареєструвати дані нового робітника через портал Дія або надати заяву до Державної служби зайнятості.

Відео дня

Такий порядок, за словами Свириденко, діятиме під час воєнного стану та ще 30 днів після його завершення.

"Розраховуємо, що ці заходи допоможуть з одного боку зменшити безробіття, покращити добробут громадян, а з іншого - підвищити економічну активність бізнесу України", - зазначила міністерка.

Для збереження економіки уряд, за словами Свириденко, здійснює релокацію підприємств з областей, де ведуться бойові дії. Це забезпечує як збереження існуючих робочих місць, так і відкриття нових вакансій у вже діючих бізнесах.