Родина голови АМКУ Павла Кириленка за три роки придбала елітну нерухомість та автівки на 70 млн грн

Родина голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павла Кириленка з 2020 по 2023 рік придбала нерухомість і автівки загальною вартістю понад 70 мільйонів гривень. Більшість майна записана на родичів дружини чиновника — батьків-пенсіонерів та бабусю.

Як встановили "Схеми", родина обзавелась маєтком та двома земельними ділянками під Києвом, 200 квадратними метрами офісної нерухомості, трьома квартирами в елітних ЖК Києва, а також чотирма апартаментами у найдорожчому ЖК Ужгорода.

Майно було придбано у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну адміністрацію та перейшов на роботу у Київ на посаду голови АМКУ. При цьому, ніхто з родичів не має бізнесу. Офіційні доходи родини невеликі, їх не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

Відео дня

Більшість майна придбана за вочевидь заниженими цінами. Наприклад, у 2020 році тесть Кириленка — Олександр Матієнко купив під Києвом 25 соток землі та будинок (228 м.кв.). Згідно з договором купівлі-продажу, за це він заплатив приблизно 4 млн грн. Проте "Схеми" знайшли архівне оголошення щодо продажу цього будинку — у 2020 році він коштував приблизно 10 млн грн. У квітні 2021 року Матієнко купив у тому ж котеджному містечку ще 25 соток за 1,8 млн грн.

Вже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у серпні 2022 року, тесть Кириленка купив майнові права на апартаменти в елітному житловому комплексі Ужгорода (90 і 74 кв.м) за 800 і 640 тисяч гривень, хоча ринкові ціни були значно вищими — 7 та 6 мільйонів гривень.

Дружина Матієнка Наталія, теща Кириленка, у цей період купила квартиру в елітному комплексі Ужгорода та чотири паркомісця. У 2023 році жінка стала власницею двох елітних квартир у ЖК Obolon Plaza в Києві. На неї ж

оформлена BMW X3, якою користується дружина Кириленка. Матієнко володіє Volkswagen Tiguan 2020 року випуску. Її вартість на момент придбання – від 1 мільйона 200 тисяч гривень.

У коментарі "Схемам" Кириленко запевнив, що джерело статків — стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу "Стирол" у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу.

Теща голови АМКУ розповіла, що акції нібито продали у 1997 році і отримали на них майже 40 тисяч доларів. Родичі Кириленка не змогли пригадати ані кількість акцій заводу, якими вони володіли, ані вартість цінних паперів. Також вони не змогли надати документальних підтверджень цій версії. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалось.