24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну / фото REUTERS

Міжнародний валютний фонд очікує на падіння ВВП України на 35% за підсумками 2022 року через військового вторгнення Росії.

Про це розповів заступник виконавчого директора МВФ від України Владислав Рашкован в інтерв'ю "НВ".

"Виходячи зі схожих військових конфліктів, у МВФ є методологія розрахунку попередніх втрат, по ній Україна втратить до 35% ВВП, але це виходячи з сьогоднішньої ситуації та динаміки останніх декількох днів, коли у нас не найвища інтенсивність обстрілів і є переговорний процес, який чисто теоретично може привести до якого-небудь результату", - сказав Рашкован.

Відео дня

Він зазначив, що зараз переговорна позиція завдяки зусиллям Збройних сил України, очевидно, краща, ніж була 10 днів тому.

"Також зрозуміло, що якщо Путін не буде йти на будь-які умови, які для нас будуть легкотравними, то падіння російської економіки буде ще більшим, і це теж потрібно враховувати", - додав Рашкован.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Станом на 13 березня Росія через санкції втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів.
  • Станом на 17 березня в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 411 закладів освіти, 36 закладів охорони здоров'я, 1600 житлових будинків, 26 заводів та їх склади, 15 аеропортів, 6 ТЕС/ГЕС тощо. Крім того, втрачено понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних колій, зруйновано/виведено з ладу 15 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.
  • Станом на 17 березня загальна сума збитків, завданих Україні Росією становила 62,6 млрд дол.