Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів очікує, що до кінця 2020 року Міжнародний валютний фонд у рамках нової кредитної програми перерахує Україні два транші на загальну суму 3,5 млрд дол.

Читайте такожНацбанк спрогнозував чергові терміни отримання грошей від МВФ

Про це під час онлайн-засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко, додавши, що зараз міністерство веде переговори з Фондом.

Відео дня

«На даний момент йдеться про 3,5 млрд доларів і, відповідно, про два транші. Перший транш - 1,75 і другий транш - 1,75», - сказав він.

За словами міністра, загальний обсяг нової дворічної програми співпраці України з МВФ має становити скласти не менше 8 млрд дол.

Також Марченко повідомив, що Україна не зверталася до МВФ за окремим кредитом у рамках боротьби з пандемією коронавірусу.

«Україна працює над структурною програмою EFF (програма розширеного фінансування, Extended Fund Facility - УНІАН), за окремою кредитною лінією ми не зверталися. Тобто, ми вважаємо, що за структурною програмою можемо отримати всю необхідну нам допомогу», - сказав міністр.

«Якщо ми обговорюємо програму EFF, то це означає, що ми йдемо в рамках цієї програми. Якби ми пішли на програму RFI (інструмент швидкого фінансування Rapid Financing Instrument - УНІАН), то ми б отримали меншу суму грошей, на короткий термін з гіршими умовами», - додав Марченко.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсягу 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки що не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.