Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав можливі наслідки відсутності співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Читайте такожЗеленський про підтримку України з боку МВФ: це як кров для організму

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Відео дня

Зокрема, голова уряду зазначив, що умовою МВФ щодо продовження співробітництва з Україною є прийняття так званого "банківського закону" і, за словами Шмигаля, неприйняття цього закону - в цей час "єдиний бар'єр" на шляху до кредитної програми МВФ в обсязі 8 млрд доларів.

"Сподіваюся, що через тиждень-півтора цей бар'єр буде подолано", - додав Шмигаль.

Разом з тим, він додав, що зараз для України не стоїть питання щодо самих грошей МВФ, є питання довіри міжнародних інвесторів і відсутність співпраці з МВФ "буде означати поганий сигнал для усіх".

"Це, швидше за все, спричинить відтік з українських цінних паперів, спричинить різкі коливання на курсовому ринку, на ринку капіталів, похитне банківську систему. Пережити то ми переживемо, але питання як переживемо. І головне, скільки часу економіка буде відновлюватися", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд підтримує наміри української влади розширити бюджетний дефіцит через пандемію коронавірусу і впевнений у швидкому виконанні Україною умов для старту нової програми підтримки.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.