Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Польщі Моравецький планує збільшити податкові надходження, підвищивши податки, зокрема, для фермерів і фрілансерів, а також створити унікальну цифрову податкову систему. Водночас кілька сусідів Польщі включно з Україною намагаються скопіювати цей досвід, хоча і безуспішно, оскільки у них немає для цього відповідних передумов.

Про це пише європейське видання European Business Review у матеріалі "Чи є податкова політика Польщі прикладом для країн, що придивляються до ЄС?".

Як повідомляється, у квітні 2021 року промислове виробництво в Польщі зросло на 44,5% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. Це дає надію на більш швидке відновлення після пандемії коронавірусу. Водночас, згідно з даними Центрального управління статистики Польщі, промислове виробництво в країні в квітні було на 9,2% менше, ніж у березні. У той же час, в агентстві Eurostat, яке використовує іншу методологію, кажуть, що воно зросло на 16,3% в березні (один з найвищих показників зростання серед 27 країн ЄС). Ці цифри дають передумови для зростання податкового навантаження, йдеться в матеріалі.

Відео дня

Разом з тим, податкова реформа, ініційована прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, дуже цікава для інших європейських країн і тих, хто планує подати заявку на членство в ЄС в майбутньому.

Серед перешкод, які не дозволяють просто "скопіпастити" стратегію, попередні невдачі України, такі як постійні зміни прем'єр-міністрів і масовий відтік працездатного населення за кордон через систему вимагання з боку правоохоронних органів, а також через тиск на малий, середній і великий бізнес. Цей тиск має системний і широкий характер. На жаль, він не зменшився з часів президентства Віктора Януковича, який заохочував цей тиск. За президентів Петра Порошенка та Володимира Зеленського нічого не змінилося.

У такій ситуації нова податкова реформа, яку уряд України збирається втілити, здається незбалансованою і може призвести до кількох проблем у низці регіонів країни, йдеться в матеріалі.