Ілюстрація REUTERS

Euractiv назвала Україну в переліку країн, де незаконна торгівля тютюновими виробами вже почала створювати суттєві проблеми для державного бюджету.

"Проблема нелегальної торгівлі (сигаретами) також з’явилася і в Україні, позбавляючи країну вкрай необхідних доходів під час російського вторгнення. Незаконна торгівля тютюновими виробами коштує українському бюджету приблизно 180 млн євро щорічно", – пише Euractiv.

Видання також зазначає, що такі значні втрати вже "змусили президента Володимира Зеленського втрутитися і закрити тютюнову фабрику, відповідальну за нелегальне виробництво".

Відео дня

Суттєве зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами відбувається і в країнах Європейського Союзу. Загалом, нелегальне споживання в Євросоюзі за 2021 р. зросло на 3,9%, або на 1,3 млрд сигарет. Для порівняння: у 2020 р. зростання становило 2,3%.

За даними звіту KPMG, зростання нелегальної торгівлі сигаретами в країнах Євросоюзу коштувало бюджетам європейських країн близько 10,4 млрд євро недоотриманих податків.

Одним із "рекордсменів" із зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами стала Франція. Там з 2017 по 2021 р. частка нелегального ринку сигарет зросла з 13,1% до 29,4%.

Ключовою причиною такого різкого зростання стало потужне підвищення податкового навантаження на тютюнову продукцію – втричі більше від мінімального рівня Євросоюзу.

В результаті лише за 2021 р. Франція недоотримала 6,2 млрд євро податкових надходжень.

Euractiv пише, що у частини урядів країн Євросоюзу зараз також виникає спокуса підвищити податки на тютюнові вироби через бюджетні проблеми. Але є ризики недоотримання доходів через різкі підвищення податків, як це сталося у Франції.