Україна продовжує скорочувати російський імпорт / REUTERS

Україна за 7 років в три рази скоротила імпорт товарів з Росії, до 6% ВВП, а також істотно скоротила частку активів російських компаній в економіці країни.

Читайте такожСвітова торгівля опустилася до рівня 2008 року - СОТ

Про це говоривши у дослідженні "Російський економічний слід в Україні", проведеного Центром економічної стратегії (ЦЕС).

Відео дня

"Обсяг торгівлі між Україною і Росією значно скоротився. Загальний імпорт України з Росії впав з пікового значення 18% ВВП у 2012 до 6% ВВП на початку 2019 року", - відзначили експерти.

У дослідженні про зміну за 10 років російського економічного сліду йдеться, що з 2009 року частка активів і оборот російських компаній в Україні скоротилися з 3,6% до 2,1% і з 4,3% до 2,8% відповідно від загального обсягу активів і обороту.

Російські інвестиції в Україну

ЦЕС зазначає, що згідно з офіційними даними, запаси російських інвестицій залишалися відносно стабільними. Однак офіційні дані істотно занижують російські інвестиції в Україну.

"Наші розрахунки показують, що, враховуючи вкладення через офшори, російські інвестиції в Україну як мінімум удвічі перевищують офіційні оцінки", - сказано в дослідженні.

Російський капітал в банківському секторі

Експерти також спостерігають Серйозний відтік російського капіталу в банківському секторі. У 2009 році в Україні було 13 російських банків (3 серед десяти найбільших) станом на 2019 вижили лише 5 російських банків.

Російський капітал в енергетиці

Згідно з дослідженням, в енергетиці одним з найпомітніших досягнень було припинення України прямого імпорту російського газу. Однак російська присутність залишається значною і практично не змінюється в інших важливих областях, таких як металургія.

"На нашу думку, для того, щоб побороти корозійний вплив російського капіталу, Україні слід підвищити прозорість інвестицій, щоб краще зрозуміти масштаб російських інвестицій в Україну. Крім того, ми вважаємо, що необхідно обмежити російські інвестиції в таких важливих галузях, як ЗМІ, енергетика і т.д., а також в цілому обмежити інвестиції російських державних компаній і компаній, пов'язаних з російським урядом, шляхом усунення прогалин у санкціях та інших проблем", - вважають експерт ЦЕС.

Що цьому передувало

  • Імпорт товарів в Україну за 8 місяців 2020 року становить 33,3 мільярда доларів, що на 12,4%, або 4,7 мільярда доларів менше, у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, експорт українських товарів становить 30,9 мільярда доларів, що на 6,6%, або 2,2 мільярда доларів менше, ніж за аналогічний період того ж року.
  • Найбільші країни, з яких імпортували в Україну є Китай - 5,1 мільярда доларів, Німеччина - 3,2 мільярда доларів і Росія - 2,9 мільярда доларів.
  • Загалом експортували в Китай - на 4,3 мільярда доларів, в Польщу - на 2 мільярди доларів, Росію - 1,8 мільярда доларів.