З 1 грудня буде доступна послуга зі зміни реєстрації / фото УНІАН Володимир Гонтар

Сьогодні, 29 листопада, на порталі "Дія" з'являться нові послуги, пов'язані з соціальною сферою.

Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також"Дія" сформує платіжну картку: Шмигаль розповів, як українці зможуть отримати і скористатися тисячею за ковід-вакцинацію

Відео дня

Йдеться про призначення житлової субсидії та пенсії, перерахунок пенсії, а також можна буде згенерувати довідку про застраховану особу та дохід пенсіонера.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у Facebook зазначив, що у міністерстві максимально автоматизували процес, щоб скоротити для людей похилого віку кількість документів, полів для заповнення та час очікування.

"Для того, щоб оформити виплату від держави бабусям та дідусям, потрібно було ходити в держоргани, стояти в чергах. Тепер вони можуть зробити це, не виходячи з дому, на порталі "Дія". Потрібно заповнити анкету, завантажити необхідні документи, відправити заявку - і все", – резюмував голова Міністерства цифрової трансформації.

Федоров переконаний, що ці інновації допоможуть людям похилого віку запобігти в умовах пандемії зайвим ризикам захворіти в чергах, а також збережуть їхнє здоров'я або навіть життя.

"Дія" вже стала інструментом щоденної комунікації між людиною та державою. Наразі команда Мінцифри зосереджена на соціальній сфері, і сьогодні презентуємо найважливіші послуги для багатьох українців: пенсії та субсидії. Ми максимально спростили їх отримання: прибрали бюрократію, поїздки до держустанов, десятки ксерокопій та довідок", — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Для оформлення субсидії зараз достатньо подати заяву на порталі "Дія" та підписати своїм кваліфікованим електронним підписом (КЕП). Заява автоматично надійде до органів соцзахисту, які призначають субсидії. Крім того, субсидія на більшість видів послуг ЖКГ продовжуватиметься автоматично, якщо у людини протягом року нічого не змінилося.

Також громадянам тепер доступне призначення та перерахунок пенсій онлайн.

"За даними ПФУ, щороку 400 тисяч українців оформлюють пенсію, а майже 900 тисяч подають заяви на її перерахунок. Тепер все це можна зробити на порталі "Дія", не витрачаючи жодної хвилини в чергах. Заповнюєте анкету, завантажуєте необхідні документи та надсилаєте заявку", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що зараз процес максимально автоматизований: потрібно вказати, який вид пенсії ви хочете отримувати і яким чином на банківську картку або у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд до Пенсійного фонду автоматично.

Крім цього, на порталі громадяни зможуть отримати довідки ОК-5, ОК-7 (про трудовий та страховий стаж), витяг з реєстру застрахованих осіб та довідку про доходи пенсіонера.

"Тепер їх можна згенерувати на порталі "Дія" у кілька кліків. Нікуди ходити для цього не потрібно. Те саме стосується і виписки з Реєстру застрахованих осіб та довідки про доходи пенсіонера. У декілька кліків ви можете отримати всю актуальну інформацію. На порталі "Дія" не треба буде подавати жодні додаткові папірці. Необхідна довідка сформується і надійде на вашу електронну пошту", - повідомили у Мінцифри.

Окрім того, 1 грудня буде доступна послуга зі зміни реєстрації.

За словами міністра, вдалося об'єднати всі реєстри територіальних громад, тому найближчим часом кожен зможе змінити місце реєстрації протягом доби навіть не виходячи з дому.

"Дія" і нові послуги:

Наприкінці вересня 2021 року з'явилася інформація про те, що в рамках пілотного проекту Українці зможуть оформити онлайн на порталі "Дія" житлові субсидії, отримання пенсій, державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям.